Vrijwilliger Angelina uit Diepenbeek: "De vele regenval maakt de mensen aan de Vesder ongerust"

De hevige regenval van de voorbije dag en nacht zorgt ervoor dat het peil aan heel wat waterlopen sterk is gestegen. De mensen die aan de Vesder wonen, werden afgelopen zomer getroffen door hevige watersnood. Nu houden ze het stijgende waterpeil nauwgezet in de gaten, zegt Angelina Vermeulen, die de mensen er nog altijd voorziet van hulpgoederen.

Angelina Vermeulen uit Diepenbeek bevoorraadt al sinds deze zomer een nooddepot met spullen voor de slachtoffers van de watersnood in de Vesdervallei. Wat begon als een eenmalige inzamelactie, groeide uit tot een hechte band met de mensen daar. Ook nu nog trekt ze minstens een keer per week naar het depot in Goffontaine. 

Nauwgezet

"Normaal gezien gingen we vandaag nog met een aanhangwagen vol met laminaatvloer naar ginder voor in een meneer zijn living", zegt Angelina op Radio 2 Limburg. "Maar dat hebben we uitgesteld omwille van het slechte weer." Ze kreeg de afgelopen uren heel wat mensen aan de telefoon. "Ze zijn toch wel bang, al denken ze dat het deze keer zo'n vaart niet zal lopen." De afgelopen dag en nacht heeft het al heel wat geregend en er zou zeker in Wallonië nog regen bijkomen de komende uren. "Ze houden het nauwgezet in het oog en staan naast de Vesder te kijken. Het water staat volgens de buurtbewoners nu op een meter van de oever en ze denken dat het wel gaat lukken."

Beluister hier het gesprek met Angelina of lees hieronder verder:

Eten en computer boven

Maar de mensen zijn afgelopen zomer nog lang niet vergeten, sommigen bereiden zich daarom al voor op een noodscenario. "Mireille bijvoorbeeld, die liet weten dat ze al eten en haar computer boven in haar huis heeft geïnstalleerd. Maar er zijn er ook die zuchten dat zandzakken aanslepen toch geen zin heeft. Iemand werd ook sarcastisch en zei 'Geen zorgen, de regering doet toch alles voor ons!'" 

Angelina brengt al maandenlang hulpgoederen naar Goffontaine. Ze zet wekelijks op Facebook de concrete hulpvragen van de mensen, om geen overschotten thuis te hebben of onnodige dingen te brengen. 

Meest gelezen