Besparen in 2022 - "Rem niet te bruusk en tank waar veel concurrentie is": zo bespaar je bij autorijden

De brandstofprijzen staan al een tijdje hoog. Misschien wordt het tijd om eindelijk eens werk te maken van een cursus eco-rijden, zodat je op zo'n manier leert rijden, dat je veel minder verbruikt. De automobilistenvereniging VAB geeft bij "De Inspecteur" op Radio 2 tips om zuiniger te rijden en goedkoper te tanken.

Beluister het gesprek in "De Inspecteur":

Dat er na enkele "lockdowns" weer meer met de auto wordt gereden, voelen heel wat mensen ongetwijfeld ook in de portemonnee. "Zeker omdat de brandstofprijzen een kwart hoger liggen dan een jaar geleden", zegt Joni Junes van VAB. "Dus wie brandstof wil besparen, kan best zo zuinig mogelijk rijden."

Hoe rij je zo zuinig mogelijk?

"Rij vooral niet te snel, want als je 130 kilometer per uur rijdt, verbruik je een kwart meer brandstof dan wanneer je 100 rijdt", vertelt Junes. “"En uiteraard vermijd je ook de snelheidsboetes, als je niet te snel rijdt."

"Zet je cruisecontrol aan om zo gelijkmatig mogelijk te rijden. Rem ook niet te bruusk. Laat je wagen liever uitbollen of rem op de motor. Trek niet te hard of te snel op, want ook zo’n zaken zorgen voor een hoger verbruik", gaat Junes voort.

"Kijk goed wat er voor en achter je gebeurt", zegt Junes. "Zo kan je anticiperen op zaken en hou je voldoende afstand, waardoor je niet te bruusk moet remmen."

"Als er bepaalde zaken van je wagen niet goed onderhouden zijn, zoals bv. een luchtfilter, leidt dit tot een hoger verbruik", weet Junes. En ruim je koffer op: "Dit helpt! Het gewicht doet er uiteraard heel wat toe. Als je bepaalde dingen in je auto hebt liggen die je eigenlijk niet nodig hebt, kan je die beter thuis laten."

"De gps, de airco en de achterruitverwarming verslinden uiteraard ook heel veel energie. Als je die tijdig uitschakelt, wanneer je ze niet meer nodig hebt, kan je tot 20 procent op je verbruik besparen", zegt Junes nog.

En ook Radio 2-luisteraar Luc Renard uit Tongeren heeft nog een tip: "Rij nooit tot op het laatste van je brandstof", zegt hij. "Dat is slecht voor de brandstofpomp en zorgt voor vuilophoping."

Hoe zo goedkoop mogelijk tanken?

Zuinig rijden is één ding, maar natuurlijk begint het bij wat je betaalt voor een tankbeurt. "We hebben een maximum brandstofprijs die wordt bepaald door de overheid", zegt Junes, "maar tankstations mogen daar korting op geven. Dat gebeurt ook vaak."

Je kunt volgens Junes best gaan tanken op plaatsen waar heel veel tankstations bij elkaar zijn. "Zij moeten elkaar beconcurreren", legt ze uit. De prijzen die ze aanrekenen zijn daar lager, of beter gezegd: de kortingen die ze aanbieden zijn daar hoger.

"Sint-Niklaas in Oost-Vlaanderen heeft bijvoorbeeld heel veel tankstations", weet Junes. "Ook naast de E313 in Geel vind je veel goedkopere tankstations." Verder zijn ook tankstations zonder winkel vaak goedkoper. "Ze hebben de kosten niet van het personeel", zegt ze. "Je kan er zeker vanuit gaan dat tankstations langs de autosnelweg meestal de maximumprijs hanteren."

Met een tankkaart kan je ook heel wat besparen, maar er zijn ook heel veel stations die bv. op bepaalde dagen extra korting geven. "Het kan lonen om het goedkoopste tankstation te zoeken, want je kunt zo op een tankbeurt van 50 liter meer dan 8,50 euro besparen."

Meest gelezen