Beruchte sociale woonblok Kolderbos in Genk weldra onbewoond: “Sloop is voor 2023”

De laatste bewoners van het grote sociale woonblok in Kolderbos, in Genk, verhuizen de komende weken naar instapklare woningen. Daarna zal het gebouw, dat 62 appartementen telt, volledig worden afgesloten. De sloop volgt in 2023. “Voor sommige families is de verhuis een hele organisatie, maar wij ondersteunen hen zo goed als mogelijk”,  aldus Myriam Indenkleef, directeur van huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak.

In 2023 worden drie verouderde sociale woonblokken in de wijk Kolderbos gesloopt. “Het eerste gebouw met 9 flats, staat al leeg”, vertelt Myriam Indenkleef. “Ook het gebouw op Hondsbos, dat 28 woongelegenheden telt, gaat tegen de grond. De bewoners in kwestie zullen in de tweede helft van 2022 verhuizen. Het grote woonblok op Hooiweg is intussen bijna helemaal onbewoond. De laatste zeven families moeten de sleutel ten laatste op 6 februari inleveren. Een verhuis is natuurlijk een hele organisatie, waarin wij de bewoners zo goed mogelijk proberen te ondersteunen.”

Elektrische verwarming

De sociale woningen in het woonblok op de Hooiweg kwamen in opspraak, nadat Genks gemeenteraadslid Gaby Colebunders (PVDA) de gebreken hekelde. De bewoners klaagden onder meer over elektrische verwarmingstoestellen, die duur waren of niet altijd naar behoren functioneerden. “De huurders verhuizen nu naar instapklare woningen, die voorzien zijn van individuele condensatieketels of een collectief systeem met warmtepompen”, zegt Indenkleef. “Een groot deel van de families was  trouwens in de loop van 2021 al verhuisd."

Hart voor de wijk

Wat er in de plaats van de grote appartementsblokken zal komen, weet de directeur van Nieuw Dak nog niet. “Op basis van de input van de bewoners van Kolderbos, denkt een daarvoor aangesteld ontwerpteam na over de mogelijkheden. Er zouden bijvoorbeeld nieuwe, duurzame woongelegenheden kunnen komen, maar er zou evengoed een levendig hart - in de vorm van een soort centrum - voor de wijk gecreëerd kunnen worden.”

Meest gelezen