Radio 2

Driekoningentaarten razend populair in Poperinge en net over de Franse grens: "Wie de boon heeft, mag de kroon opzetten"

Morgen, 6 januari, vieren we traditioneel het feest van Driekoningen. In Poperinge houdt de traditie stand. Bij bakkerij Maison Bril verkopen de driekoningentaarten als zoete broodjes. "In Frankrijk is het feest nog veel populairder, daar worden onze taarten nog veel meer verkocht."

Voor wie van tradities houdt, is het morgen een hoogdag. Op 6 januari vieren we Driekoningen. Kinderen trekken door de straten en zingen het "driekoningenlied". Niet overal leeft de traditie even hard, maar wel in Poperinge en net over de Franse grens. Voor bakkerij Maison Bril zijn het erg drukke dagen. Hun driekoningentaart doet het uitstekend. Stephanie Petit van Maison Bril: "In Poperinge verkoopt de taart goed, maar wij hebben ook 3 winkels in Frankrijk. Daar zijn ze gek op onze taarten. We hebben ze in verschillende smaken: de klassieker is frangipane met appel, maar we hebben ook een aantal speciale combinaties zoals pistache met kersen en chocolade met rode vruchten en peren." 

Zelfgemaakte bonen

Het leuke aan een driekoningentaart is natuurlijk de "boon" die erin verstopt zit. Stefanie Petit: "Een gouden boon hebben wij niet, maar wij werken in thema's. Dit jaar is ons thema "auto's". Vorig jaar waren het "matroesjka's". Onze boon is dus eigenlijk een beeldje dat we artisanaal maken. Dat beeldje mag je niet opeten, want het is gevaarlijk voor de tanden. Wie de "boon" heeft, moet de kroon opzetten en mag een koningin uitkiezen. Dan is die de koningin voor de rest van de dag." 

De taart of "galette" zoals ze net over de grens zeggen, wordt in Poperinge tot en met 6 januari verkocht. In Frankrijk gaan ze er nog de hele maand januari mee door.

Meest gelezen