Radio 2

B&B in Nieuwpoort bespaart 650 euro per maand dankzij duurzame oplossingen

B&B De Arend in Nieuwpoort heeft meer dan 100.000 euro geïnvesteerd in duurzame oplossingen: zonnepanelen, batterijopslag en een waterstofcentrale. Dat zorgt voor een maandelijkse besparing van 650 euro op hun energiefactuur. De B&B is een pilootproject van het provinciale overheidsbedrijf Westtoer, dat kleinschalig duurzaam toerisme wil promoten.  

Tot voor kort was er geen centrale verwarming in het gastenverblijf in het centrum van Nieuwpoort. Alle 6 kamers werden verwarmd met elektrische vuren. Tijdens de verplichte sluiting door corona besloten zaakvoerders Tania Clarys en Olivier Willaert om hun zaak, waaronder ook tearoom Cornet de la Mer te verduurzamen. Nu zorgt een energiecentrale op waterstof voor elektriciteit, warm water en airco op de kamers. Zo kunnen ze maandelijks 650 euro op hun energiefactuur uitsparen. 

Radio 2

Tania en Olivier plaatsten de batterijen in de hal, zodat ze zichtbaar zijn voor alle bezoekers. "We willen aantonen dat een kleine B&B zoals de onze wel degelijk het verschil kan maken" aldus Olivier.  De ecologische ingrepen kwamen er na begeleiding via het Europese project FACET, gesteund door Westtoer. Zo kregen ze advies van experten vooraleer ze concrete zaken uitvoerden.

Meest gelezen