PRE

GEMS-experten adviseren voltijds telewerken, versoepelingen niet aan de orde

In hun advies voor het Overlegcomité pleiten de experten van de GEMS voor het aanhouden van de huidige coronamaatregelen. Het advies voor telewerk wordt ietwat verscherpt: de terugkomdag zou voor hen moeten verdwijnen. In het licht van de stijgende besmettingen met de omikronvariant, zijn versoepelingen niet aan de orde.  

Het Overlegcomité van de federale en regionale regeringen komt morgen voor het eerst dit jaar opnieuw bijeen om de aanpak van de coronacrisis te bespreken. In aanloop naar de vergadering adviseren de experten van de GEMS alvast om de huidige maatregelen aan te houden en strikter toe te passen, onder meer voor het telewerk. Een lockdown is niet nodig. 

De experten baseren hun advies op de exponentiële opgang van de omikronvariant van het virus. Die kan de druk op de ziekenhuizen weer doen oplopen, ondanks het gunstige effect van de boostercampagne. Het aanhouden van de huidige maatregelen en het strikter toepassen ervan blijft dus aangewezen.

Concreet houdt dat in dat de contacten in huis beperkt moeten blijven tot 2 of 3 huishoudens, met voorafgaande zelftests en voldoende ventilatie. De experten bevelen aan om tijdelijk honderd procent te telewerken, in plaats van de vier dagen per week nu. Of het Overlegcomité dit advies zal volgen, valt nog te bekijken. Werkgeversorganisatie Voka vindt het alvast niet realistisch. Een nieuwjaarsdrink of feestje in het bedrijf moet absoluut worden vermeden. 

In het openbaar vervoer wordt de capaciteit van bussen, treinen en trams best verlaagd tot 50 procent. Voor kwetsbare groepen is het gebruik van het FFP2 aangeraden. In de horeca volstaan voorlopig de huidige maatregelen. 

De heropening van de scholen kan een vijfde golf aanwakkeren als de afgesproken maatregelen niet strikt worden opgevolgd. Dat betekent het dragen van maskers, voldoende ventilatie, het aanhouden van het test- en quarantainebeleid, het ruimer gebruik van zelftesten en het voortzetten van de vaccinaties, zowel in het lager als middelbaar onderwijs. 

Het Overlegcomité moet de bevolking duidelijk informeren en aangeven dat de volgende weken hard zullen zijn en dat de situatie eerst nog slechter wordt, vooraleer ze kan verbeteren. De communicatie moet het belang duidelijk maken van telewerk, maskers, quarantaine, het gebruik van zelftesten, het beperken van privé-contacten en de boostercampagne. 

Meest gelezen