www.priesterpenne.be

Minder kerkelijke huwelijken en begrafenissen: “En dat heeft niet alleen met corona te maken”

Het aantal kerkelijke huwelijken en begrafenissen blijft dalen. Dat ziet pastoor Andy Penne van Holsbeek als hij naar de kerkelijke cijfers van 2021 kijkt. Corona is een boosdoener, maar niet de enige, zegt hij. 

Vorig jaar mocht pastoor Andy Penne maar één huwelijk voltrekken. Dat was in de de Sint-Maurusparochie Holsbeek. “Het was nog maar het tweede kerkelijke huwelijk in de afgelopen zes jaar”, zegt pastoor Penne. “Mensen zijn ook niet meer zo trouwlustig en heel wat kerkelijke huwelijken zijn ook uitgesteld. Mensen willen een feest, veel mensen uitnodigen en kunnen dansen. Er zijn al mensen die hun huwelijk naar 2023 hebben uitgesteld.”

Maar volgens pastoor Penne heeft dat niet enkel met corona te maken, er wordt de laatste jaren algemeen minder getrouwd. “De kerkelijke huwelijken die er nog zijn, dat zijn wel mensen die het heel bewust doen. Dat merk ik bij de huwelijksgesprekken.”

Het aantal kerkelijke begrafenissen is in vrije val, mensen willen liever intiemer afscheid nemen
Pastoor Andy Penne

Naast minder huwelijken zijn er ook minder begrafenissen in de kerk. “Het is echt in vrije val. Zeker in de streek rond Leuven merk ik dat het aantal kerkelijke begrafenissen miniem aan het worden is. Ik denk dat het nog maximaal 3 op de 10 is die nog kerkelijk begraven wordt. Afscheid nemen is voor veel mensen anders geworden. Men kijkt foto’s, haalt herinneringen op en draait liedjes.”

“Er is een hele tijd geweest dat men maar met 15 aanwezigen afscheid mocht nemen (door corona), maar heel veel mensen hebben nu de smaak te pakken. Ze vinden afscheid nemen in intieme kring ook wel prettig. In Holsbeek waren er nog maar vijf kerkelijke begrafenissen, terwijl er daar toch tussen de 25 a 30 mensen zijn doodgegaan”, aldus pastoor Penne. 

Meest gelezen