BELGA

Opleiding douanedeclarant bij Syntra Sint-Niklaas primeur voor Vlaanderen: "Meer werk door Brexit"

Syntra Midden-Vlaanderen start in Sint-Niklaas met een nieuwe opleiding tot douanedeclarant omdat bedrijven de toenemende administratie door de Brexit niet meer verwerkt krijgen met het huidige personeelsbestand. Mensen die de nieuwe opleiding volgen krijgen meteen training op hun toekomstige werkplek zo kunnen ze snel starten. De opleiding is uniek in Vlaanderen. 

Syntra Midden-Vlaanderen start over enkele weken met de nieuwe opleiding tot douanedeclarant (of "customs consultant"). Daar is grote nood aan, op dit moment is het zelfs een knelpuntberoep. Want binnen heel wat bedrijven in de Gentse en Antwerpse havens is de werklast door de Brexit erg gestegen en komt er veel meer bij internationaal transport van en naar Groot-Brittannië kijken. De nieuwe opleiding moet mensen klaarstomen om extra douaneformaliteiten op te vangen. Dat gebeurt meteen al op de werkvloer, in het bedrijf waar de kandidaat ook echt aan de slag zal gaan. 

Het beroep heeft onterecht een slecht imago, door opleiding op de werkvloer willen we dat vooroordeel wegwerken
Wim Van Stappen, opleidingscoördinator

"Mensen die deze opleiding volgen brengen 60 procent van de tijd door op hun toekomstige werkplek. De overige opleidingstijd gaat naar lessen op Syntra-campus. Die zijn heel praktijk gericht en worden ook gegeven door experten uit het werkveld", zegt opleidingscoördinator Wim Van Stappen. 

Opleiding voor studenten, werkzoekenden en werknemers

De nieuwe opleiding richt zich niet enkel op schoolverlaters of werkzoekende. Ook mensen die nu al in havenbedrijven werken kunnen instappen. Zij moeten zich nu soms al bezig houden met de douanepapieren maar misschien mogelijk nog enkele skills. 

Goede ervaring

Syntra Midden-Vlaanderen organiseerde eerder al een opleiding tot assistent-douanedeclarant en die was een succes. Vandaar dus een vervolgopleiding.  De opleiding duurt 4 maanden en start begin februari. 

Meest gelezen