Ophef over forse uitspraak van Frans president Macron: "Ik wil de niet-gevaccineerden op stang jagen"

"De niet-gevaccineerden, welja, die wil ik heel graag op stang jagen", zo stelt de Franse president Emmanuel Macron in een interview met Le Parisien. Daarmee verwijst hij naar de plannen van de Franse regering om de coronapas om te vormen naar een pure vaccinatiepas. Zijn uitspraken vallen slecht bij zijn tegenstanders in de Franse presidentsverkiezingen.

Was het gedurfd, kordaat of gewoon brutaal? In elk geval kan je de forse uitspraken van Frans president Macron in een interview met Le Parisien op z'n minst opmerkelijk noemen. Hij stelde daar onomwonden dat hij "veel zin heeft om niet-gevaccineerden te irriteren" ("emmerder" was het woord dat hij daarvoor gebruikte).

Het interview van Macron is in Frankrijk het gespreksonderwerp van de dag

Videospeler inladen...

De Franse regering wil tegen midden januari van de coronapas een vaccinatiepas maken. Macron wijst erop het "bij 85 procent van de reanimaties" gaat om niet-gevaccineerden en dat door hen gewone operaties moeten worden uitgesteld. Dat is volgens hem "het beste argument" voor de nieuwe aanpak van de Franse regering. "In een democratie zijn de grootste vijanden leugens en domheid."

"Geen wijntje meer"

Macron zegt ook sterk in zijn schoenen te staan omdat de grote meerderheid van de Franse bevolking al gevaccineerd is. Een kleine minderheid wil dat nog altijd niet. "Hoe maken we die nog kleiner? Dat doen we, sorry dat ik het zeg, door hen nog meer op stang te jagen. Ik ben er niet voor om de Fransen te irriteren. Ik klaag de hele dag bij de overheidsadministratie als die hen blokkeert. Maar de niet-gevaccineerden, welja, die wil ik graag op stang jagen. En we zullen dat blijven doen, tot in den treure."

Hoe maken we die minderheid van niet-gevaccineerden nog kleiner? Dat doen we, sorry dat ik het zeg, door ze nog meer op stang te jagen.

Frans president Emmanuel Macron

"Ik ga hen niet in de cel gooien, ik ga hen niet onder dwang laten inenten. En dus moet je hen zeggen: vanaf 15 januari kan je niet meer op restaurant, kan je geen wijntje of koffie meer gaan drinken, kan je niet meer naar het theater, niet meer naar de bioscoop."

Bekijk hieronder een aantal reacties in het Franse Parlement:

Videospeler inladen...

"Niet waardig"

Zijn politieke tegenstanders in de Franse presidentsverkiezingen, die plaatsvinden in april, reageren geërgerd Macrons uitspraken. Jean-Luc Mélenchon van het linkse La France insoumise vraagt zich op Twitter af of de president wel beseft wat hij zegt. "Het is duidelijk dat de vaccinatiepas een collectieve straf is tegen de individuele vrijheid." Anne Hidalgo, kandidaat van de PS, houdt het met een knipoog op haar verkiezingsslogan "Frankrijk verenigen".

Marine Le Pen, kandidaat van het Front National, vindt dat "een president dat niet zou mogen zeggen". "Hij verdeelt de natie en wil van niet-gevaccineerden tweederangsburgers maken. Macron is niet waardig voor zijn functie." De radicaal-rechtse presidentskandidaat Eric Zemmour spreekt van een "cynische uitspraak". Hij spreekt van "wreedheid die paradeert voor de geminachte Fransen".

Ook Fabien Roussel, de kandidaat van de communististische partij, reageert verontwaardigd. "Zeven miljoen Fransen leven in medische woestijnen, ver van gezondheidszorg zoals vaccins. Jaagt hij die ook op stang?"

Meest gelezen