Een foto die terug te vinden was op een van de uitgelezen gsm's van een van de deelnemers.

"Vrijwillig" vs. "gevaar voor openbare orde": rechtbank veroordeelt (opnieuw) voetbalfans die deelnemen aan "freefights"

In Antwerpen heeft de rechtbank 22 fans van voetbalclub Beerschot veroordeeld voor hun deelname aan zogeheten "freefights". Ze kregen werkstraffen, maar sommigen ook tot tien maanden cel. Vorig jaar werden ook al een vijftigtal hooligans van voetbalclub Antwerp veroordeeld voor hun deelname aan die freefights. Advocaten van de beklaagden wierpen toen op dat ze deelnamen uit vrije wil en dat het vonnis inging tegen het zelfbeschikkingsrecht. 

De rechtbank van Antwerpen veroordeelde vanmorgen 22 fans van de harde supporterskern van voetbalclub Beerschot voor hun deelname aan "freefights". Dat zijn georganiseerde vechtpartijen met fans van andere, rivaliserende clubs, vaak op afgelegen plekken in een bos. De freefighters zelf bestempelen de vechtpartijen als een hobby.

Concreet draaide dit dossier rond vier "freefights" die Beerschot-hooligans tussen 2014 en 2017 gehouden hadden tegen hooligans van Waasland-Beveren, Genk, Lierse en Antwerp. Twaalf van de 22 veroordeelden kregen werkstraffen tot 240 uur, drie werden veroordeeld tot tien maanden cel en de overige zeven werden wel veroordeeld maar kregen geen straf. Twee beklaagden werden vrijgesproken. 

"Verschil met SM?"

De Beerschot-supporters gingen dus onder meer op de vuist met Antwerp-supporters. In mei vorig jaar werden al een vijftigtal supporters van die laatste club veroordeeld voor hun deelname aan de vechtpartijen. Ook een bekroond fotograaf - die de vechtpartijen in beeld bracht - werd veroordeeld, ook al hield hij zelf vol dat hij alleen aan de zijlijn stond. 

De advocaten van de beklaagden gingen bij het vorige proces in mei voor de vrijspraak, ze benadrukten het vrijwillige karakter van de vechtpartijen. "Blijkbaar als mensen met elkaar vechten in een boksring mag het wel, en in een bos niet (...) Dit is ook niet heel anders dan bepaalde SM-praktijken waar soms ook mensen gewond bij geraken (...) Als je de redenering volgt, denk ik dat rugbywedstrijden ook afgeschaft moeten worden in het kader van de gezondheid (...) Met deze uitspraak is een grens verlegd over het zelfbeschikkingsrecht, waarvan we ons moeten afvragen of we dat wel willen", liet advocaat Omar Souidi toen verstaan die benadrukte dat de fans vrijwillig met elkaar op de vuist gingen. 

De rechtbank was in mei hoe dan ook van oordeel dat de gevechten de openbare veiligheid en gezondheid van de deelnemers in gevaar brachten. "Sommige beklaagden zeiden dat er regels waren, maar die werden niet altijd nageleefd", zei de persrechter na het vonnis in mei. "Het was ook altijd op publiek domein, dus toevallige passanten konden toeschouwer worden buiten hun wil om." De rechtbank lijkt nu die lijn door te trekken voor de Beerschot-supporters.

Meest gelezen