BVB

Eerste Overlegcomité in 2022: evaluatie fors stijgende omikroncijfers, maar geen forse maatregelen op tafel 

Straks komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen opnieuw samen om de coronasituatie te evalueren. Verstrengingen of versoepelingen moeten we deze keer niet meteen verwachten. Wat staat er dan wel op de agenda van het eerste Overlegcomité van het nieuwe jaar?

De snelle opmars van de omikronvariant brengt nogal wat onzekerheid met zich mee. Het Overlegcomité zal de (fors) stijgende cijfers in elk geval verder bekijken, maar er is nog niet genoeg duidelijkheid om nu al over te gaan tot verstrengingen of versoepelingen, is te horen in de Wetstraat. 

Wellicht zullen de topministers beslissen om werk te maken van een "coronabarometer", een opdracht die naar coronacommissaris Pedro Facon zal gaan. Die barometer zou dan volgende week vrijdag op het volgende Overlegcomité kunnen worden goedgekeurd. Met zo'n barometer kan er op langere termijn meer structureel te werk worden gegaan.

Vooral op basis van de ziekenhuiscijfers zou in die barometer aangegeven worden wat mogelijk zou zijn bij evenementen en in de horeca. Het stappenplan voor de cultuur zou ook in die barometer verwerkt worden. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en de ministers van Cultuur hebben daarover al overlegd met de sector. De regeringen willen daarentegen niet meer ingrijpen in het privéleven van de mensen.

Bedoeling is dat het om een "richtinggevende" barometer zou gaan, het is dan nog steeds aan de politiek zelf om uiteindelijk te beslissen welke maatregelen er zullen genomen worden. Op die manier zou de politiek maatregelen op een meer objectieve manier kunnen motiveren, wat kan helpen bij procedures voor de Raad van State.

Ook wordt straks normaal gezien officieel bevestigd dat de scholen maandag weer open kunnen, volgens de nieuwe quarantaineregels.

Meest gelezen