Videospeler inladen...

PODCAST - Hoe komt het dat het geweld in Oost-Congo zelfs na 25 jaar niet opgelost geraakt? Deze week in Vranckx & Byloo

Dit najaar flakkerde het geweld in Oost-Congo opnieuw op. Al 25 jaar vinden noch de Congolese overheid, noch het Westen een oplossing. In de nieuwe aflevering van hun podcast zoeken Rudi Vranckx en Vincent Byloo samen met Congowatcher Katrien Vanderschoot uit hoe dat komt.

Een bodem tjokvol waardevolle grondstoffen. Rebellen en soldaten uit de buurlanden die binnen- en buitenwandelen alsof het hun eigen achtertuin is. En een jihadistische rebellenbeweging die, tot overmaat van ramp, de neus aan het venster steekt. Dat zijn de ingrediënten van de spiraal van geweld die het oosten van Congo al 25 jaar lang teistert.

Congokenner Katrien Vanderschoot roept het Westen en de media op tot nederigheid.

Hoe komt het dat het centrale bestuur, tegenwoordig onder leiding van president Tshisekedi, er niet in slaagt een vuist te maken tegen al dat geweld? Is het onkunde? Of zou het ook kunnen dat een heel klein beetje oorlog handig van pas komt voor dictators die aan de macht willen blijven? En voor het Westen, dat in naam van strategische en economische belangen vooral stabiliteit wil?

Voor deze aflevering nodigen Rudi Vranckx en Vincent Byloo hun collega Katrien Vanderschoot uit, VRT NWS-journalist en schrijver van het boek "De kinderen van Oost-Congo".

Bekijk hieronder de nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo:

Videospeler inladen...

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo.

Meest gelezen