Vlinders worden te vroeg wakker uit winterslaap: "Ze dreigen te sterven als het opnieuw kouder wordt"

Door de zachtere temperaturen van de voorbije dagen komen de vlinders in de problemen. De diertjes vliegen al opmerkelijk vroeg rond, want ze ontwaken vroeger uit hun winterslaap omdat ze denken dat het al lente is. "Maar ze dreigen te sterven als er binnenkort weer zachte periodes komen afwisselend met vorst", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. 

Het warmere weer van de voorbije dagen brengt de natuur in de war. Dat bewijzen de vlinders en muggen die je al opvallend vroeg kan zien rondvliegen. Sommige vlinders en insecten die normaal in winterslaap zijn, worden nu al wakker omdat ze denken dat het lente is. Zo waren er de afgelopen dagen waarnemingen van koolwitjes, dagpauwogen en atalanta's. Maar Natuurpunt waarschuwt dat de vlinders in de problemen kunnen komen wanneer het opnieuw kouder wordt.

Vlinders hebben wel een reserve, maar rondvliegen kost veel energie en er zijn nog geen bloemen om bij te tanken

Wim Veraghtert, Natuurpunt

"Het kost veel energie om te ontwaken uit een winterslaap en daarna opnieuw in een winterslaap te gaan. De beestjes hebben wel een reserve, maar rondvliegen kost ook veel energie en er is momenteel erg weinig voedsel. Er zijn bijvoorbeeld geen bloemen waar de vlinders kunnen bijtanken", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. 

Beluister hier het gesprek met Wim Veraghtert van Natuurpunt:

"Als zo'n warmere periode één keer voorvalt, is dat misschien geen ramp. Het wordt vooral erg als we in januari en februari nog zo'n zachte temperaturen krijgen afwisselend met vorst. Dan wordt het moeilijk voor de vlinders om zich daaraan aan te passen", gaat Veraghtert verder. 

De voorbije dagen zijn er ook al muggen en zelfs kikkers en salamanders gemeld, die normaal ook in een winterslaap waren. Ook voor deze dieren is het moeilijk om opnieuw in een winterslaap te geraken. "Als deze situaties zich elke winter gaan voordoen, dan dreigen steeds meer dieren te sterven. De natuur herstelt zich wel, op voorwaarde dat er ook weer normale winters komen", besluit Veraghtert.

Meest gelezen