Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

VS legt sancties op aan Servische president van Bosnië wegens "ondermijning van de vredesakkoorden van Dayton"

De Verenigde Staten leggen sancties op aan Milorad Dodik, het Servische lid van het collectieve presidentschap van Bosnië. Ook andere hoge Bosnische Serviërs krijgen sancties opgelegd. Volgens de VS ondermijnt Dodik de vredesakkoorden van Dayton die in 1995 een einde maakten aan de bloedige burgeroorlog in het land.

Concreet worden de financiële tegoeden van Dodik in de VS bevroren en mogen Amerikaanse zakenlui en bedrijven geen zaken meer doen met hem. Dat geldt ook voor de Bosnisch-Servische tv-zender Alternativna Televizija die onder controle zou staan van de familie van Dodik. De man wordt bovendien ook corruptie en machtsmisbruik verweten. Amerika treft ook sancties tegen twee andere Bosnisch-Servische kopstukken.

Volgens de VS ondermijnt Dodik de vredesakkoorden van Dayton die in 1995 een einde maakten aan de bloedige burgeroorlog in Bosnië. 

Meer bepaald is Dodik de drijvende kracht achter de beslissing van het deelstaatparlement van Bosnisch-Servië vorige maand om zich geleidelijk terug te trekken uit de belangrijkste instellingen van Bosnië, namelijk het leger, de hoogste gerechtelijke macht en de belastingsdienst. Op die manier zouden de Bosnische Serviërs zich terugtrekken uit de federale staat Bosnië-Herzegovina.

Dat complexe verhaal vergt enige uitleg. Sinds de vredesakkoorden van 1995 wordt Bosnië-Herzegovina geleid door een driekoppig federaal presidentschap. Dat bestaat telkens uit iemand van Servische, van Kroatische en van Bosnische moslimafkomst. Dodik is de president van Servische afkomst. Daaronder bestaat de staat Bosnië-Herzegovina uit twee autonome deelstaten: de Republika Srpska (Servische republiek, niet te verwarren met het grotere buurland Servië) en de deelstaat die de etnische Kroaten en de moslims omvat. 

Die erg ingewikkelde structuur moest het evenwicht tussen de drie grote bevolkingsgroepen van Bosnië bewaren en dat is relatief goed gelukt tot korte tijd geleden. Op aanzetten van Dodik dringen de Bosnische Serviërs nu aan op meer autonomie en de VS vreest dat ze -met steun van Rusland- op die manier Bosnië en de Balkan in zijn geheel willen ontwrichten. 

Dat brengt nare herinneringen naar boven aan de burgeroorlog tussen de drie bevolkingsgroepen in het land. Tussen 1991 en 1995 zijn toen 100.000 mensen gedood. De massale moordpartij die de Bosnisch-Servische milities onder moslims in Sarajevo hebben aangericht, was in de zomer van 1995 aanleiding voor de interventie van de NAVO en dat dwong de Serviërs tot de vredesakkoorden van Dayton.

Meest gelezen