CD&V wil het pedoseksuelen moeilijker maken om ooit nog te werken met minderjarigen: "Recidive te hoog"

CD&V wil het voor veroordeelde pedoseksuelen moeilijker maken om ooit nog aan het werk te gaan of vrijwilligerswerk te doen in een sector waar ze in contact komen met minderjarigen. Kamerlid Els Van Hoof diende daarvoor een wetsvoorstel in. "We willen het hen niet onmogelijk maken, maar werkgevers mogen op de hoogte te zijn", aldus Van Hoof.  

Op dit moment is het zo dat veroordeelden na de uitzitting van hun straf en een periode van drie jaar "eerherstel" kunnen aanvragen, waardoor hun veroordeling niet meer zichtbaar is op het "attest van goed gedrag en zeden", dat je vaak aan nieuwe werkgevers moet kunnen voorleggen. Ook voor zedendelinquenten en pedoseksuelen is dat zo, maar daar wil Els Van Hoof (CD&V) iets aan veranderen door het voor werkgevers in sectoren waar minderjarigen bij betrokken te zijn, toch zichtbaar te maken op het attest of iemand ooit veroordeeld werd voor bepaalde zedenfeiten.

"We willen het hen niet onmogelijk maken om aan de slag te gaan in sectoren waar jongeren bij betrokken zijn, als de werkgever hen een tweede kans wil geven kan dat, maar ze moeten er wel van op de hoogte zijn", aldus Van Hoof. "We doen dit omdat de recidivecijfers hoog zijn", legt ze uit in "De ochtend".

"We doen dit omdat het risico op recidivisme heel groot is. Daarom moet er ook een verplichte therapie komen om eerherstel te krijgen", aldus Els Van Hoof (CD&V) in "De ochtend". Herbeluister hier het hele gesprek:

Het wordt dus niet onmogelijk voor veroordeelde pedoseksuelen om eerherstel te krijgen. Alleen komen er na eerherstel twee soorten "attesten van goed gedrag en zeden". Een voor werkgevers in sectoren waar geen minderjarigen bij betrokken zijn: daar kan de leidinggevende de veroordeling niet zien op het attest. Een een ander voor werkgevers in sectoren waar wel minderjarigen bij betrokken zijn: daar zal het wel altijd zichtbaar zijn of iemand eerherstel heeft gekregen voor zedenfeiten. 

Ook wil Van Hoof dat de drempel voor pedoseksuelen om aan dat eerherstel te geraken wordt opgetrokken. Nu is er enkel een advies nodig van experten, maar Van Hoof wil dat er nog meer wordt ingezet op verplichte therapie omdat er in sommige gevallen geen schuldinzicht is, en ook om het risico op recidivisme te verlagen.

Meest gelezen