Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Jurylid blijkt zelf slachtoffer van misbruik: advocaten van veroordeelde Ghislaine Maxwell eisen prompt nieuw proces

Advocaten van de Britse Ghislaine Maxwell, de voormalige partner van Jeffrey Epstein die eind december schuldig werd bevonden aan sekshandel, vragen een nieuw proces. Aanleiding is een van de juryleden die onthulde dat hij zelf seksueel was misbruikt, wat mogelijk andere juryleden heeft beïnvloed.

In het verzoek beroepen de advocaten zich met name op artikels die de voorbije dagen verschenen in Britse media. Daarin vertelt een jurylid dat hij tijdens de beraadslagingen maar besloot de twijfelaars over de streep te trekken door te vertellen dat hij zelf als kind seksueel was misbruikt, en hen te te helpen denken vanuit het standpunt van de slachtoffers.

De verdediging ziet dit dan ook als "dwingende reden" om het proces opnieuw te laten plaatsvinden. Het incident wordt alleszins serieus genomen door de openbare aanklager van Manhattan. Die stelt voor dat de rechtbank een onderzoek instelt en over een maand een nieuwe hoorzitting over de zaak houdt.

Volgens de aanklager moet worden vastgesteld of het jurylid tijdens de jury-benoemingsprocedure - dus vóór het eigenlijke proces - heeft bekendgemaakt dat hij slachtoffer was van seksueel misbruik. 

Na 40 uur beraadslagen, verspreid over vijf dagen, achtte de jury Ghislaine Maxwell schuldig aan 5 van de 6 aanklachten tegen haar. Maxwell kan een celstraf tot 70 jaar krijgen.

Meest gelezen