Besparen in 2022 - "Kies niet meer voor aardgas en beperk je verbruik", zo kun je op je energiefactuur besparen

500 euro meer, 700 euro meer, 1000 euro meer... Wie een energiecontract met een variabel tarief heeft, zag zijn factuur het voorbije jaar fors stijgen. Een aantal energieleveranciers pasten voorschotfacturen eenzijdig aan, verschillende energieleveranciers gingen failliet en er kwam een groepsaankoop zonder resultaat.

Maar wat betekent dit alles voor mijn energiefactuur in 2022? Blijven de prijzen zo hoog? Is het slim om nu te veranderen? En gaat de kernuitstap ons geld kosten? Joannes Laveyne, energie-expert van de UGent, vertelt er alles over bij ‘De Inspecteur’.

Beluister het gesprek in "De Inspecteur":

Hoge prijzen

Vorig najaar werd ons altijd verteld dat dit een fikse stijging is, die na de winter zeker weer zal gaan zakken. Maar net voor kerst hoorde je de CREG dan toch zeggen dat die daling niet zo zeker zou zijn. Moeten we leren wennen aan de hoge prijzen?

"Het is moeilijk te voorspellen wat de energieprijzen zullen doen", zeg Laveyne, "maar als je kijkt naar de termijnmarkten van elektriciteit en gas zullen de prijzen dit jaar redelijk hoog blijven. Misschien moet je het omdraaien, ik denk dat we de voorbije jaren verwend zijn geweest met zeer lage energieprijzen. Nu gaan we naar realistischere prijsniveaus."

Ik denk dat we de voorbije jaren verwend zijn geweest met zeer lage energieprijzen

"De zeer hoge prijzen die we nu kennen, zijn uiteraard uitzonderlijk. Op termijn zal dit wel zakken. Misschien nog niet dit jaar, maar hopelijk wel de jaren erop. Die zeer lage prijzen gaan we waarschijnlijk niet vaak meer meemaken. Op dit moment ziet het er dus wel nog steeds naar uit dat de factuur nog even hoog zal blijven."

Veranderen van energieleverancier

Is het slim om op dit moment op zoek te gaan naar een nieuw energiecontract? "Alles hangt af van welk type contract je hebt en wanneer het afgesloten is", zegt de expert. "Mensen die een vast contract hebben dat afgesloten is voor de zomer 2021 blijven best waar ze zijn. Zij hoeven niet snel te veranderen."

Voor mensen die later een contract hebben afgesloten of wie een variabel contract heeft, "hangt het ervan af hoe avontuurlijk je bent". "Veel vergelijken is altijd het beste", klinkt het. "Je moet het wel zien zitten om je er even mee bezig te houden."

Kernuitstap

De hoge energiefactuur en de mogelijke kernuitstap roepen heel wat vragen op. Gaat de factuur dan niet nog oplopen? Volgens Laveyne is het niet zo dat wanneer de kerncentrales sluiten, de elektriciteit volledig onbetaalbaar wordt.

"De kerncentrales zelf spelen geen grote rol in de energieprijs", zegt hij. "Die worden internationaal bepaald. Deze dagen zijn het perfecte voorbeeld daarvan: alle kerncentrales draaien nog en toch zijn de prijzen heel hoog. De elektriciteitsprijzen worden vooral bepaald door de prijzen van aardgas en steenkool, want daarmee worden ook energiecentrales aangedreven, plus de prijs voor CO2-uitstootrechten."

De kerncentrales zelf spelen geen grote rol in de energieprijs

“Een studie van de UGent heeft het effect van de volledige kernuitstap proberen berekenen", zegt de expert. "En de conclusie is dat het effect redelijk beperkt is. We spreken nu over een aantal euro’s op de groothandelsprijs. Ook op jouw factuur is dit dus maar enkele euro’s meer. Maar ik kan me best inbeelden dat er wat vragen hieromtrent zijn. Zelf lig ik er nog niet wakker van."

Met deze tips kun je besparen

Verbruik beperken

Uiteraard blijft de eerste tip letten op je verbruik. "Het goedkoopste kilowattuur is hetgene dat je niet gebruikt". Stook dus niet onnodig terwijl ramen en deuren open staan!

Zonnepanelen blijven interessant

Ook al hebben ze de laatste tijd, door de commotie rond de terugdraaiende teller, een negatieve bijklank gekregen. Zonnepanelen blijven ook nu nog een interessante investering, zeker met deze hoge energieprijzen. "Wie vorig jaar zonnepanelen heeft gelegd, heeft door de huidige prijzen al een groot stuk afbetaald. Ook voor wie nog geen zonnepanelen heeft gelegd, is dit dus interessant."

"Je moet zeker geen angst hebben voor de digitale meter", zegt de expert nog. Het wordt ingewikkelder, maar met deze prijzen is het echt interessant om ermee aan de slag te gaan en ermee te optimaliseren. Je timer instellen voor je vaatwasser kan al veel uitsparen. Je hoeft echt geen gigantische domoticaspecialist te zijn."

Jasper Jacobs

Kies niet meer voor aardgas

Wat als je een nieuwe warmte-installatie wil plaatsen? Blijft aardgas zo duur? Hoe werkt juist die warmtepomp? "Vanuit een klimaatoogpunt kan ik niet anders dan een warmtepomp die op elektriciteit draait, aanbevelen. Vanuit een financieel oogpunt kan je je inderdaad de vraag stellen wat het meest interessante is: gas of een warmtepomp."

Een warmtepomp is namelijk duurder dan een gasketel. Ook elektriciteit is voorlopig duurder. "Toch kan ik niet met een gerust hart gasketels aanraden. Er komt onvermijdelijk een taks op gas (vergelijkbaar met de koolstoftaks). Als het niet van Vlaanderen komt, zal het wel van Europa komen. In de toekomst wordt gas sowieso duurder. Elektriciteit zal relatief gezien goedkoper worden. En daar kan je nu best al rekening mee houden."

Er is een trucje om te kijken of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp. "Een warmtepomp kan lukken als je de temperatuur van de gasketel of de verwarmingsketel laat zakken naar 50 graden, dus de temperatuur die je ketel naar de radiatoren stuurt. Doe dat een tweetal weken en kijk of je huis verwarmt. Blijft je huis warm? Dan kan je de gasketel perfect vervangen door een warmtepomp, want dan is je huis genoeg geïsoleerd."

CC BY-SA 4.0

Meest gelezen