ROBIN UTRECHT

Apothekers in Limburg voorbereid op grotere vraag zelftesten

De apothekers in Limburg verwachten een grotere vraag naar zelftesten, maar hebben er vertrouwen in dat ze aan die extra vraag kunnen voldoen. De FFP2-maskers die expert aanraden te dragen bij een hoogrisicocontact, zijn moeilijker verkrijgbaar op sommige plaatsen bij de apotheek. 

Door de nieuwe quarantainemaatregelen zullen zelftesten meer gebruikt worden. Je kan er vroeger door uit quarantaine als je besmet bent en ook mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad en die niet of niet recent gevaccineerd zjin kunnen na een zelftest vroeger uit quarantaine. Daar komt dan nog eens bij dat er wordt geadviseerd kinderen op een regelmatig tijdstip te testen met een zelftest. "De verantwoordelijkheid wordt duidelijk meer bij de burger gelegd", zegt Joeri Van Dijck, voorzitter van het Limburgs Apothekers Verbond. 

Geen tekort aan zelftesten

"Er zal wel een grotere vraag komen naar zelftesten, maar op dit moment loopt alles heel vlot bij de apothekers en is er zeker nog voldoende voorraad", benadrukt Van Dijck. Ook de leveranciers kunnen op een regelmatig tempo de apothekers bevoorraden. "Eind vorig jaar was er wel even een stockonderbreking bij sommige leveranciers door de eindejaarsfeesten, maar die zijn nu zeker opgelost."

FFP2-masker moeilijker verkrijgbaar

Experts raden ook aan een FFP2-masker te dragen als risicopatiënt of wanneer je in contact kwam met een besmet persoon. "We zien de vraag naar de FFP2-maskers niet echt stijgen in het algemeen, maar in mijn apotheek in Bree merk ik wel dat mensen soms toch even overschakelen naar een FFP2-masker, omdat ze extra voorzichtig willen zijn na een hoogrisicocontact", aldus Van Dijck. "Het masker is natuurlijk ook wel beter, je beschermt er niet alleen anderen mee, maar ook jezelf door de goede filtercapaciteit."

Iets wat Van Dijck ook opvalt, is dat een FFP2-masker gekocht wordt wanneer mensen naar het buitenland gaan. "In bepaalde landen is zo'n masker verplicht, zoals in Oostenrijk bijvoorbeeld. Mensen die naar zulke landen afreizen, komen wel om een FFP2-masker", zegt hij. "Door die hogere vraag merken we wel dat het bij leveranciers soms moeilijker is om die maskers te verkrijgen, maar ik verwacht geen grote problemen." 

Meest gelezen