The Hill

VS-president Joe Biden scherp voor Trump bij herdenking bestorming Capitool: "Ego belangrijker dan democratie"

In Washington heeft de Amerikaanse president Joe Biden met een toespraak de bestorming van het Capitool door aanhangers van de vorige president Donald Trump herdacht, precies een jaar geleden. "Een jaar geleden werd hier de democratie aangevallen, simpelweg aangevallen", zei hij. Biden was zeer scherp voor zijn voorganger. "Hij was de eerste Amerikaanse president die een verkiezingsuitslag en de wil van het volk niet wilde aanvaarden", zei hij.

Precies een jaar geleden werd het Capitool in Washington bestormd, toen Joe Biden er officieel zou worden uitgeroepen als de nieuwe Amerikaanse president. Het was iets wat de aanhangers van de vorige president Donald Trump niet wilden laten gebeuren, want ze geloofden dat Biden zijn overwinning dankte aan fraude. Met duizenden kwamen ze naar Washington, waar ze werden toegesproken door Trump.

"Voor het eerst in de geschiedenis verloor een president niet alleen de verkiezing, maar verhinderde hij ook dat een vredige machtsoverdracht kon plaatsvinden, toen een gewelddadige menigte het Capitool bestormde", zei Biden in zijn toespraak.

"Maar ze zijn er niet in geslaagd. En we moeten erover waken dat zo'n aanval niet opnieuw gebeurt."

"Web van leugens"

Biden was erg scherp voor zijn voorganger Donald Trump. "Een voormalige president van de VS weefde een web van leugens rond de verkiezingen van 2020", zei Biden. "Hij kon niet aanvaarden dat hij verloren had. Hij was de eerste Amerikaanse president die een verkiezingsuitslag en de wil van het volk niet wilde aanvaarden", zei Biden, die de Amerikanen opriep om zich te verzetten tegen leugens en geweld.

Trump vond zijn gekwetste ego belangrijker dan de democratie

Videospeler inladen...

Biden verweet Trump dat hij eigenbelang belangrijker vond dan het algemeen belang. "Hij vond zijn gekwetste ego belangrijker dan de democratie. Hij kon niet aanvaarden dat hij verloren had". 

Maar Biden hield Trump ook verantwoordelijk voor de bestorming van het Capitool. Door leugens te verspreiden, gaf hij daartoe de aanzet. Bovendien "heeft hij urenlang niets gedaan terwijl het Capitool bestormd werd." 

Dat Biden zo verschroeiend uithaalde, zal hij noodzakelijk hebben gevonden, zegt correspondent in de VS Björn Soenens (zie video hieronder). "Want één jaar later is de toestand zelfs nog verslechterd. De desinformatiecampagne over de verkiezingsuitslag is blijven voortgaan, er zijn in staatsparlementen wetten gestemd die het stemmen moeilijker maken. De democratie is eigenlijk nog meer aangeknaagd dan op de dag van de bestorming zelf." 

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De wereld vandaag":

Trump reageert: "Biden gebruikt mijn naam om Amerika nog meer te verdelen"

Trump was van plan om op hetzelfde moment als Biden een toespraak te houden in Mar-a-Lago, maar heeft die uiteindelijk afgezegd. In een statement heeft hij intussen wel al gereageerd op de toespraak van Biden. 

"Biden, die ons land aan het vernietigen is door een waanzinnig beleid van open grenzen, corrupte verkiezingen, een rampzalig energiebeleid, ongrondwettelijke mandaten en verwoestende sluitingen van scholen, gebruikte vandaag mijn naam om Amerika nog verder te verdelen", zegt Trump. Al "gebruikte" Biden de naam van Trump niet echt: de president nam de naam van zijn voorganger nooit letterlijk in de mond, maar had hij het altijd over "de vorige president" of soortgelijke omschrijvingen.

"Dit politieke theater is alleen maar een afleiding voor het feit dat Biden compleet heeft gefaald", zegt Trump nog in zijn reactie.

In het Huis van Afgevaardigden werd een minuut stilte gehouden voor de vijf politieagenten die gestorven zijn kort na de bestorming: één door een beroerte, daags daarna, vier door zelfmoord. Veel Republikeinen bleven weg van dat herdenkingsmoment.

Videospeler inladen...

“Dit is opnieuw een bewijs van de niet-eenheid van Amerika. Je ziet hier twee Amerika’s. De ene helft denkt iets totaal anders dan de andere helft. Ze hanteren een totaal andere set van feiten. Dat is de toestand van Amerika vandaag”, zegt Björn Soenens over de herdenkingsplechtigheden langs beide kanten in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen