Met huidige snelheid zijn er volgende week 50.000 besmettingen per dag, maar nieuwe teststrategie gooit alles overhoop 

Als de besmettingscijfers zo blijven doorstijgen, zitten we volgende week aan een ongezien record van 50.000 besmettingen per dag in ons land. Al twee weken verdubbelt het aantal bevestigde coronabesmettingen. Begin deze week werden er met 27.000 en 28.000 geregistreerde besmettingen al dagrecords verbroken. En dat zal komende dagen niet anders zijn. Maar een nieuwe aangepaste teststrategie zal de cijfers een vertekend beeld geven.

Afgelopen maandag hebben er zeker 27.199 mensen positief getest. Dat blijkt uit voorlopige dagcijfers. Zoveel nieuwe besmettingen op één dag is meteen een record in ons land in deze pandemie. Ook dinsdag stevent af op een piek richting de 28.000. "Ergens is dat ook het effect van de feesten die we gehad hebben en de opmars van de omikronvariant van het coronavirus", aldus viroloog Steven Van Gucht. Het vorige dagrecord werd eind november -in de vorige golf- geregistreerd en stond op 25.600.

Richting de 50.000 besmettingen per dag?

"We zien dat de cijfers nu ongeveer elke week verdubbelen. Dat is nu al twee weken aan de gang. Dus je zou kunnen verwachten dat dat zo verder gaat", vertelt biostatisticus Bart Mesuere. Dat zou betekenen dat we op één dag aan meer dan 50.000 nieuwe besmettingen kunnen zitten. 

Maar zo'n hoge cijfers zullen er wellicht niet officieel geregistreerd worden aangezien het testbeleid vanaf maandag (10 januari) versoepeld wordt. "Vermoedelijk zal dat effect hebben op het aantal gevallen dat we oppikken", legt Mesuere uit. "Door de hoogrisicocontacten niet meer systematisch te testen, zullen we een aantal gevallen missen." Dat zal dan misschien een dalend of minder snel stijgend effect hebben op de cijfers, terwijl de besmettingen er wel effectief kunnen zijn. 

Kijken we naar de leeftijden, is er volgens Mesuere een groot verschil te zien. "De stijging tussen de nul tot negenjarigen is een heel stuk minder snel dan bij de rest van de bevolking. Dat zal te maken hebben met de kerstvakantie en de scholen die nu gesloten zijn. Maar net omdat die dicht zijn, wordt er daar ook minder getest en worden er zo minder gevallen opgepikt."

“Cijfers gaan enkel nog maar omhooggaan”, zegt viroloog Marc Van Ranst in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Ziekenhuiscijfers moeilijk te voorspellen

Ondanks dat er voorzichtig positieve berichten kwamen dat de omikronvariant minder ziekmakend zou zijn en dus tot minder hospitalisaties zou leiden, is ook het aantal ziekenhuisopnames in ons land intussen weer gestegen. Vooral in Brussel zien we een sterke stijging. De voorbije week waren daar bijna 40 procent meer ziekenhuisopnames dan de week voordien, tegenover het Belgisch gemiddelde van 20 procent.

Omikron maakt misschien de mensen niet meteen meer ziek, maar hij maakt wel meer zieken

Patrick Lacor - Afdelingshoofd interne geneeskunde UZ Brussel

Patrick Lacor, afdelingshoofd interne geneeskunde UZ Brussel, wijst er in "De ochtend" op Radio 1 dan ook op dat we voorzichtig moeten zijn om omikron als "mildere variant" te bestempelen. "We weten er nog niet heel veel over. Wat we wel weten is dat het een variant is die gemakkelijk verspreidt en herinfectie kan veroorzaken van mensen die al eens besmet waren", zegt Lacor. "Omikron maakt misschien de mensen niet meteen meer ziek, maar hij maakt wel meer zieken. En van die zieken zal toch steeds een deel ziekenhuiszorg nodig hebben." 

Beluister hieronder het interview met Patrick Lacor in "De ochtend"

Wat de ziekenhuiscijfers verder zullen doen, is volgens Mesuere moeilijk te voorspellen met de omikronvariant. "Het is een onzekere periode. Er zijn een aantal landen waar we ons een beetje op kunnen richten, maar veel hangt af van de individuele situatie van het land", legt de biostatisticus uit. "De hoop is dat de ziekenhuiscijfers minder snel stijgen", gaat hij verder. "We zien geen explosie aan opnames die we wel zien bij de bevestigde besmettingen."

Er liggen nog altijd 470 patiënten op intensieve zorg wat toch een redelijk aantal is

Bart Mesuere - Biostatisticus

Op intensieve zorg is er voorlopig nog een daling. Dat is de deltagolf die daar nog aan het afbouwen is. Al benadrukt Mesuere dat we daar toch nog op een redelijk hoog niveau zitten. "Er liggen daar nog altijd 470 patiënten wat toch een redelijk aantal is." Van die 470 liggen er 272 mensen in een kunstmatige coma aan de beademing. 

Op dit moment komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen opnieuw samen om de coronasituatie te evalueren. Virologen blijven de bevolking oproepen om de coronamaatregelen zo goed mogelijk na te leven. "Ik zou iedereen willen oproepen heel voorzichtig te zijn de komende weken. We gaan het virus echt moeten vertragen", dat zegt viroloog Van Gucht. Hij vraagt onder meer de quarantaineregels te blijven opvolgen.

Meest gelezen