Geneeskunde voor het Volk bezingt falend gezondheidssysteem: “Big Farma heeft het geld op de rooster geteld”

Artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van Geneeskunde voor het Volk in Genk hebben vandaag hun frustratie over het gezondheidssysteem uit hun lijf gezongen. Als ludieke actie legde iedereen het werk vandaag vijf minuten neer om buiten aan de praktijk in Kolderbos een eigen variant van het Driekoningenlied te zingen. “Veel huisartsen overwegen om ermee te stoppen”, klinkt de vrees. 

De medewerkers van Geneeskunde voor het Volk vrezen dat de eerste lijn de komende weken zal worden overspoeld, als er niet wordt ingegrepen. Volgens dokter Milly Thoolen werkt de contactopsporing onvoldoende en zijn er te weinig testcentra. “Bovendien is de communicatie onvoldoende transparant en onduidelijk voor de bevolking, waardoor wij als huisartsen overstelpt worden met vragen en de zorg onder druk komt te staan”.

“We vragen de regering om drie duidelijke zaken”, vervolgt Thoolen. “Eerst en vooral willen we dat de organsiatie van de testing omgegooid wordt. Laat mensen zich regelmatig zelf testen, met gratis zelftests. Maak terug werk van testcentra waar mensen laagdrempelig een sneltest kunnen laten afnemen als ze symptomen hebben, door opgeleid personeel. Zonder dat je de huisarts nog nodig hebt dus. Ten tweede: investeer in begeleiding en opvolging van mensen die besmet zijn of in quarantaine zitten, zodat huisartsen niet met allerlei vragen belast worden. En tenslotte wordt het tijd dat het beleid het groeiende huisartsentekort au sérieux neemt.”

Big Pharma

In het Driekoningenlied worden grote firma’s zoals Pfizer en AstraZeneca aan de tand gevoeld. “Met de strofe over patenten hekelen we het feit dat de Big Pharma het alleenrecht hebben om vaccins te maken. Daardoor zitten wij al aan de boosterprik, terwijl er in derdewereldlanden nog helemaal geen vaccins in het vooruitzicht liggen. We geraken alleen uit deze crisis als ze op wereldschaal wordt aangepakt.”

Meest gelezen