Radio 2

Geplande sociale woonwijk in Aalst: bewonersbezwaren en tegelijk petitie vóór de wijk

Omwonenden van 41 geplande sociale woningen in Hofstade bij Aalst hebben bezwaren tegen de nieuwe wijk. Maar nu is er ook een petitie vóór die wijk: de sociaal bewogen Paul Nijs startte de petitie: “Er staan te veel mensen op de wachtlijst voor een sociale woning, zulke plannen tegenhouden is niet meteen een goed idee." Volgens het stadsbestuur zullen de bezwaarschriften van omwonenden vooral gaan over grotere verkeersdruk en schrik voor wateroverlast, en daar valt iets aan te doen. 

Het openbaar onderzoek over de sociale woonwijk met 41 woningen in Hofstade bij Aalst loopt morgen af. Dan gaan omwonenden hun bezwaarschriften aan het stadsbestuur afgeven. Volgens schepen voor wonen Sarah Semeyers (N-VA) zullen die wellicht gaan over de mobiliteit: “Mensen vragen zich bij zulke plannen dikwijls af hoe het zit met de verkeersafwikkeling. Ze hebben schrik dat er te veel druk zal komen op het verkeer in de buurt. Ook de wateroverlast zal een onderwerp zijn, want de regio heeft de laatste jaren overstromingen gekend. Maar dat zijn zaken die we bij het bestuderen van de vergunningsaanvraag zeker zullen meenemen. Als we de vergunning zouden geven, kunnen we dan ook voorwaarden opleggen die met die bekommernissen rekening houden. 

Er moeten net veel meer sociale woningen komen, want de nood is heel hoog
Paul Nijs, startte petitie vóór de wijk in Hofstade

De stad Aalst weet dat de nood hoog is, en zegt er alles aan te doen om meer betaalbare woningen op haar grondgebied te hebben. “We voldoen aan het aantal sociale woningen dat Vlaanderen oplegt, we zitten er zelfs wat boven", zegt Smeyers. 

Maar volgens Paul Nijs is dat nog altijd niet genoeg, en bengelt Aalst onderaan de lijst van centrumsteden, wat het aantal sociale woningen betreft. “Daarom ben ik ook de petitie gestart. Die is nog maar net online, en intussen hebben zowat 50 mensen de petitie getekend. 

Geen gettowijken

“Aalst heeft vorig jaar wel een project geweigerd met 200 sociale woningen”, zegt Smeyers. “Omdat er dat te veel zijn op 1 plek, we moeten voor een sociale mix zorgen. Een geheel van 41 woningen in Hofstade lijkt ons wel een goed aantal, als aan alle voorwaarden voldaan is om de leefbaarheid in de buurt te garanderen.

Paul Nijs blijft ijveren voor méér sociale woningen, want de nood is heel groot, vindt hij: “Elk jaar worden de wachtlijsten 10 procent langer. En intussen zijn in 3 verschillende projecten in Aalst zowat 300 sociale woningen geblokkeerd door bewonersprotesten. 

Meest gelezen