Belga

Vrouw (86) breekt schouder op spoedafdeling UZ Brussel: "Allemaal omdat ik mama niet mocht begeleiden door corona"

Een 86-jarige vrouw is deze week ten val gekomen op de spoedafdeling van het UZ Brussel in Jette. De vrouw brak daarbij haar schouder en moet nu mogelijk geopereerd worden. "Ik had vooraf gebeld om te vragen of iemand haar mocht begeleiden, maar dat werd ons verboden door het coronavirus", reageert haar dochter kwaad.

Op de spoedafdeling van het Brusselse ziekenhuis gelden - net als op veel andere spoeddiensten - al een hele tijd strenge regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo mag een patiënt die naar de spoedafdeling komt, geen begeleider meebrengen tenzij in uitzonderlijke gevallen.

"Ik heb vooraf naar de afdeling gebeld en daar zeiden ze mij dat niemand mama mocht begeleiden. We mochten maximaal bij het korte eerste contact met de arts zijn", doet Marleen Nelis het verhaal op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik maakte mij meteen grote zorgen. Mijn mama kan nog zelfstandig stappen, maar ze valt erg snel en zonder begeleiding vond ik het daarom niet verantwoord."

Mijn mama kan nog zelfstandig stappen, maar ze valt erg snel en zonder begeleiding vond ik het daarom niet verantwoord

Marleen Nelis, dochter van de patiënte

Marleen kreeg geen toestemming om voor verdere begeleiding te zorgen. Haar moeder ging dan op eigen houtje naar het ziekenhuis en kwam daar uiteindelijk ten val. Daarbij brak ze haar schouder die nu mogelijk moet worden geopereerd.

"We worden gedwongen om als brave burgers alle strenge regels slaafs te volgen ook al voelen we soms aan alles dat er iets niet klopt", aldus Marleen. "We doen dat om de zorg te ontlasten, maar intussen moeten ze mijn mama nu wel verzorgen voor iets wat helemaal niet hoefde te gebeuren.".

UZ Brussel zit verveeld met voorval

Het UZ Brussel zit verveeld met het voorval. "Op het moment dat patiënten zich aanbieden op onze spoedafdeling maken we altijd een evaluatie", legt woordvoerder Karolien De Prez uit.

"We bekijken dan ter plekke of iemand helder genoeg is om uit te leggen wat er aan de hand is en of de patiënt mobiel genoeg is om zich zonder begeleiding te verplaatsen", gaat De Prez verder. "In dit geval hebben we ingeschat dat de vrouw mobiel genoeg was om zichzelf te verplaatsen. Jammer genoeg is zij nadien gevallen. We onderzoeken hoe dat is kunnen gebeuren om daar ook de nodige lessen uit te trekken."

Meest gelezen