Topfklao/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Recordaantal dieren opgevangen bij VOC Neteland: "Vooral egels die vechten met elkaar door gebrek aan wilde natuur"

Het dierenopvangcentrum VOC Neteland in Herenthout heeft een recordaantal dieren geholpen in 2021. Een kwart van alle dieren waren egels. "Egels hebben steeds minder plaats in de natuur waardoor ze met elkaar vechten om hun territorium te verdedigen", vertelt Lijske Vanheukelom op Radio 2 Antwerpen. 

In 2021 heeft het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Herenthout 5319 dieren opgevangen. Dat zijn er zo'n 200 meer dan het jaar ervoor. "Dat aantal gaat ieder jaar in stijgende lijn. Je kan dat op twee manieren bekijken. Het is geen goed nieuws dat onze natuur het zo slecht doet, maar het is wel goed nieuws dat de dieren vaker bij ons opvangcentrum terechtkomen", zegt verzorger Lijske Vanheukelom. 

Een kwart van de opgevangen dieren zijn egels. Dat heeft verschillende oorzaken. "De egel doet het niet zo goed in onze natuur. Ze hebben de laatste jaren te maken met een verschrikkelijke bacteriële ziekte, waardoor egels veel zweren oplopen", zegt Vanheukelom. 

Egels vechten onderling veel om hun territorium te verdedigen

Lijske Vanheukelom, verzorger VOC Neteland

Het gebrek aan leefruimte speelt de egels ook parten. "Daardoor vechten de dieren onderling voor een territorium. Een egel is van nature een solitair dier, dus wanneer een ander dier in zijn territorium komt, gaan ze beginnen vechten. Mannetjes vechten onderling redelijk hevig, het zijn precies twee honden die op elkaar afvliegen. Op die manier kunnen ze elkaar verschrikkelijk verwonden."

Zorg voor een diervriendelijke tuin

Hoe kunnen we er als mens voor zorgen dat de egels het beter doen in de natuur? Je eigen tuin blijkt alvast heel belangrijk: "Richt je tuin zo diervriendelijk in als mogelijk", zegt Vanheukelom. Egels hebben bijvoorbeeld een veilige schuilplaats nodig. Die kan je zelf maken door een beschut hoekje te kiezen, waar je dan een stapel hout of een hoop bladeren legt. Meer tips vind je op de website van Natuurpunt.

Naast de egels werden er meer dan 800 duiven binnengebracht, maar ook slechtvalken, eekhoorns, konijnen en één koekoek. De verzorgers van VOC Neteland konden de helft van die dieren opnieuw vrijlaten in de natuur.

Meest gelezen