Supporters van SK Deinze reageren verdeeld op nieuwe investeerders uit Singapore, stad Deinze is enthousiast

Supporters van voetbalclub SK Deinze uit 1B zitten met een dubbel gevoel na de overname van de club door ACA Football Partners, een investeringsmaatschappij uit Singapore. Enerzijds hebben ze nog veel vragen en vrezen ze dat de club haar volks karakter zal verliezen, anderzijds zien ze door het extra geld de club groeien en promoveren naar de hoogste klasse. Burgemeester van Deinze Jan Vermeulen (CD&V) hoopt mee op die promotie, "want dan kan de stad daar mee van profiteren."

Na Lommel, Waasland-Beveren, Westerlo en Moeskroen komt nu ook de voetbalclub van Deinze in buitenlandse handen terecht. De 1B-club wordt overgenomen door een investeringsmaatschappij uit Singapore. "Het is een logische evolutie, wanneer je vereniging doorgroeit naar een bedrijf, een voetbalbedrijf", vindt burgemeester van Deinze Jan Vermeulen (CD&V). "En dat bedrijf versterkt zich nu met nieuwe investeerders, die geloven in het verhaal van Deinze en daar mee hun schouders willen onder zetten."

Persoonlijk heb ik toch wel wat schrik dat de club haar volks karakter zal verliezen
Thomas Dhondt van Sfeergroep 818

De supporters zijn sceptisch over de overname en wachten af wat de toekomst brengt. Thomas Dhondt van Sfeergroep 818: "We hebben veel vragen die we willen beantwoord zien. Hoe zal een buitenlandse onderneming die nog maar een aantal dagen bestaat met onze familieclub omgaan? Wat gebeurt er met onze spelers? Komen er buitenlandse spelers bij de club? Wat doet dat met het volkse karakter van SK Deinze? We willen zeker nog meer uitleg van onze voorzitter."

Dhondt vreest ook dat de supporters nu wat minder zeg zullen krijgen. "We hebben altijd een goede band gehad met de club. De communicatie is goed, en we worden betrokken bij een deel van de beslissingen. Ik ben niet helemaal tegen een overname, want extra geld kan veel betekenen voor de prestaties en misschien wel promotie van onze club. Maar het lokale karakter van de familieclub kan daardoor wel misschien deels verdwijnen."

Meerwaarde voor de stad Deinze

Wie weet speelt SK Deinze binnenkort in eerste klasse en dan kan de stad daar mee van profiteren

Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V)

Burgemeester van Deinze Jan Vermeulen (CD&V) ziet het wat rooskleuriger. "Met zo'n investering kan je op hoog niveau kwaliteit blijven leveren. Met wat geluk, en die kans is niet ondenkbaar, kan SK Deinze een van de komende jaren doorschuiven naar 1A. Dat zou goed nieuws zijn voor de stad, want het voetbalstadion is hier op wandelafstand. Dan moeten onze inwoners niet meer de auto pakken naar Gent, Brugge of Waregem om naar eersteklassevoetbal te kijken."

Doorschuiven naar eerste klasse zou ook goed nieuws zijn voor de handelaars in Deinze, denkt de burgemeester. "Als je kijkt naar steden waarvan de voetbalclubs in eerste klasse spelen: dat geeft toch wel wat extra beleving. Tegenwoordig hebben die clubs ook een hele community en die beseffen wel dat ze ook wat moeten teruggeven aan de stad."

SK Deinze op tv in Azië?

De supporters hopen natuurlijk ook dat SK Deinze groeit en verbetert. "We willen uiteraard promoveren en onze sfeergroep uitbreiden", zegt Dhondt. "We hoorden ook dat de Singaporese investeringsroep een eigen televisiezender heeft. Dat onze wedstrijden dan ook in Azië te zien zouden zijn, vind ik persoonlijk een absurd idee. En Aziatische liedjes beginnen te zingen in het stadion, dat zit er ook niet meteen in."

Ik verwacht niet meteen veel Aziatische toeristen. Maar ze zijn welkom!

Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V)

"SK Deinze op televisie in Azië, dat zou wel heel unieke reclame zijn", reageert burgemeester Vermeulen al lachend. "Toeristen die daardoor naar Deinze willen komen, zijn meer dan welkom. Al verwacht ik dat effect niet meteen. Ik denk dat de meerwaarde van de investering vooral lokaal te voelen zal zijn."

Meest gelezen