De Leuvensestraat, één van de bekende winkelstraten in Vilvoorde.
Google Streetview

Strijd tegen leegstand in Vilvoorde werpt vruchten af

De strijd van het stadsbestuur van Vilvoorde tegen de leegstand in het handelscentrum lijkt zijn vruchten af te werpen. Sinds eind 2020 zijn 25 beschikbare winkelpanden ingenomen door jonge ondernemers. "Starters kunnen de ruimtes voordelig huren waardoor het haalbaarder wordt om eens een concept uit te testen", vertelt schepen voor Economie Didier Cortois (Open VLD).

De stad werkt daarvoor samen met de vereniging Broeilab die startende ondernemers ondersteunt om hun droom na te jagen. Nieuwe winkeliers krijgen de kans om goedkoper en eventueel tijdelijk een handelsruimte te huren. "Het leuke is dat we met dat concept niet de grote winkelketens aanspreken, maar eerder de kleine, specialere zaken. Zo zijn er verschillende kledingwinkels bijgekomen, maar ook interieurzaken en zelfs een verpakkingsloze winkel", zegt de schepen.

In Vilvoorde betaal je voortaan ook al een leegstandstaks als een gebouw in het handelscentrum één jaar leeg staat. Die kan afhankelijk van de oppervlakte oplopen tot enkele tienduizenden euro's. "Die belasting heeft ook een aantal van de meer weerbarstige eigenaars overtuigd om hun huurprijzen te laten dalen of mee te doen met het project van Broeilab", aldus nog Cortois.

Meest gelezen