De volledige cast van "Dertigers", met enkele nieuwe gezichten in het vierde seizoen

Ondanks hoge kijkcijfers en populariteit: waarom het vierde seizoen van "Dertigers" écht het laatste is

Vanavond start op Eén het vierde en laatste seizoen van "Dertigers", dat meteen ook integraal te vinden is op VRT NU. Ondanks het kijkcijfersucces en de populariteit wordt het vierde seizoen van de reeks écht het allerlaatste, vertelt regisseur en eindredacteur Wim De Smet. "We willen trouw blijven aan die kleine, alledaagse verhalen binnen die specifieke vriendengroep, dus er komt ook geen spin-off rond één personage of een duo", zegt hij aan VRT NWS.

Dat het vierde seizoen van "Dertigers" het laatste zou worden, is op zijn zachtst gezegd opvallend. De reeks haalt hoge kijkcijfers, zowel op Eén als op VRT NU. Waarom stoppen met de succesformule, waarmee de openbare omroep een jong(er) publiek aanspreekt? 

"Het is dubbel: "Dertigers" werkt supergoed, en heeft een leuk team voor en achter de schermen, dus ik heb vaak de vraag gekregen waarom we er dan in godsnaam een punt achter zetten", vertelt Wim De Smet, die de reeks mee heeft bedacht en ook regisseert. 

Er waren twee opties: grootser worden, en evolueren naar een soap of telenovelle, of ermee stoppen, om niet in herhaling te vallen.

Wim De Smet, regisseur en eindredacteur "Dertigers"

"In "Dertigers" moet de klemtoon altijd liggen op de kleine, herkenbare verhalen binnen een vriendengroep. Geen grote drama's of spectaculaire gebeurtenissen: dat is het verfrissende aan het format. Maar hoe langer een reeks loopt, hoe grootser en verrassender alles moet zijn. Niemand van de ploeg wilde die slinger zien doorslaan", aldus De Smet. 

"Er waren dus twee opties: "Dertigers" grootser laten worden, en evolueren naar een soap of een telenovelle met soapachtige verhaallijnen, zoals ontvoeringen of tienerzwangerschappen bijvoorbeeld. Ofwel trouw blijven aan onszelf, met het gevaar in herhaling te vallen. En dat laatste wilden we absoluut vermijden: daarvoor zien we onze personages te graag."

Met deze trailer werd het laatste seizoen van "Dertigers" aangekondigd:

Ook al hebben de VRT en de programmamakers de beslissing "in onderling overleg" genomen, toch wekt die keuze best wat emoties los. "Iedereen vindt het jammer dat we ermee ophouden, maar niemand van onze ploeg heeft erover geklaagd. "Het is mooi geweest": dat gevoel overheerst. En voor mij persoonlijk blijft "Dertigers" mijn kindje, en ik ben er supertrots op", vertelt De Smet. 

Of het geen idee is om de vriendengroep als geheel los te laten, en te focussen op één personage of een duo? "We hebben dat 3 seconden overwogen, maar dat klopt niet. "Dertigers" draait rond 6 evenwaardige hoofdpersonages. Om dan de focus te leggen op gelijk wie: dat zou fout aanvoelen", legt De Smet uit. "Uiteindelijk was "Joey" uit "Friends" in zijn spin-off ook niks zonder zijn vrienden, hoe sterk dat personage ook is."

We geloven niet in een spin-off. Joey zonder de rest van zijn "Friends": dat klopte ook niet.

Wim De Smet, regisseur en eindredacteur "Dertigers"

Het bijzondere aan die vriendengroep is dat ze bestaat uit acteurs die bij het grote televisiepubliek 6 nobele onbekenden waren voor "Dertigers". "Ook Yemi Oduwale trouwens, die momenteel Dries speelt in "Thuis", was daar nog niet voor gecast, toen "Dertigers" is opgestart en we op zoek gingen naar de 6 vrienden", zegt De Smet. 

"Dat is ook de kracht van deze bende: de acteurs hebben elkaar overtuigd om samen in dit avontuur te stappen, want er bestond nog niets als "Dertigers". Dus ze konden zich moeilijk voorstellen welk soort fictiereeks we zouden maken", aldus De Smet. "Maar tijdens de pilootaflevering is de klik tussen hen ontstaan. En die is verder geëvolueerd, tot een échte vriendschap. Inclusief drukke Whatsappgroep."

© VRT - Maarten De Bouw

Het succes van "Dertigers" bij de leeftijdsgenoten van de personages vertaalt zich in stevige kijkcijfers op VRT NU. De grootste fans kijken de nieuwe afleveringen zelfs in minder dan 24 uur tijd. "Waanzin als je weet dat in één seizoen 14 maanden werk kruipt", lacht De Smet. 

"Nooit gedacht dat kijkers "Dertigers" zouden bingen. Maar wat een compliment voor ons team. Al hadden we als makers eerst een heilige schrik dat een volledig seizoen van "Dertigers" meteen online zou staan. Maar het bleek een meesterzet van de VRT", geeft De Smet toe.

"Vier jaar geleden werd er nog naar een webreeks gekeken als iets dat niet evenwaardig is aan een klassiek televisieprogramma. "Dertigers" bewijst het tegendeel: de kijkcijfers zijn over de seizoenen heen gestegen, zowel bij het televisiepubliek als op VRT NU. Ook online kan je nu met een goed fictieverhaal een groot publiek bereiken."

Meest gelezen