archieffoto van de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Zeldzaam telefoongesprek tussen Russische en Amerikaanse minister van Defensie

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft donderdag met zijn Russische ambtgenoot Sergej Sjojgoe gebeld. Dat heeft de woordvoerder van het Pentagon John Kirby meegedeeld. Het telefoongesprek komt op een moment dat de spanningen aan de Russisch-Oekraïense grens aanhouden.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft bevestigd dat de Amerikaanse minister van Defensie getelefoneerd heeft met zijn Russische ambtgenoot. "Ze hebben over de beperking van de risico's aan de grenzen van Oekraïne gesproken", voegde woordvoerder John Kirby er in een korte mededeling aan toe. 

De Europeanen, Amerikanen en Kiev beschuldigen de Russen er sinds weken van dat ze tienduizenden militairen aan de Oekraïense grens samentrekken voor een mogelijke invasie. Ze hebben meermaals met "massale" sancties gedreigd als het Kremlin effectief tot een inval zou overgaan. 

Rusland ontkent van zijn kant dat het Oekraïne bedreigt. Het zegt dat het zich beschermt tegen de vijandigheid van de westerse landen die Kiev steunen, onder meer in het conflict met de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. 

Maandag moeten Amerikaans-Russische onderhandelingen beginnen in Genève, met daaropvolgend een bijeenkomst tussen de NAVO en Rusland en een andere binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Meest gelezen