Radio 2

Zwinvlakte Knokke-Heist bijna volledig onder water: "Een lekker buffet voor de vogels"

De Zwinvlakte in Knokke-Heist staat bijna volledig onder water. Dat komt door het stormtij van gisteren, een combinatie van hoog water, sterke wind en een sterke stroming die vanuit zee komt. 

Dat de Zwinvlakte zo onder water komt te staan, is redelijk uitzonderlijk. Het gebeurt zo'n 2 keer per jaar. "Maar het is heel welgekomen", zegt de directeur van het Zwin Natuurpark, Ina De Wasch. "Als de zee binnenkomt in de Zwinvlakte is dat eigenlijk zeer goed. Het Zwin is een getijdengebied. De zee brengt heel wat voedsel aan voor de vogels en dat voedsel blijft nu achter. Het is als het ware een buffet voor de vogels en dat is heel belangrijk voor het vogelbestand van de regio."

Bekijk hier beelden van de ondergelopen Zwinvlakte

Videospeler inladen...

Goed voor de natuur

In 2019 is de zwingeul verbreed en verdiept. Daardoor is de werking van springtij extra goed merkbaar. Ina De Wasch: "Bestaande geulen worden extra uitgeschuurd en nieuwe geultjes worden gecreëerd door het water. Laat dat nu net één van de redenen zijn waarom het Zwin werd uitgebreid: de natuurlijke dynamiek van de zee in het Zwin verhogen. Op die manier vormen de slikken en schorren voedselrijke gebieden voor de vogels. Voor de natuur is het zeker een goede zaak dat de zee af en toe eens binnenstroomt."

Sinds vandaag is de Zwinvlakte weer toegankelijk voor het publiek. Er staat hier en daar extra water in de kreken van de vlakte, dus laarzen zijn de komende dagen zeker aangeraden.

Meest gelezen