500 keer "Winteruur" met Wim Helsen: een terugblik in 5 afleveringen, van absurd tot emotioneel

Vanavond wordt de 500e aflevering van "Winteruur" uitgezonden, het programma met Wim Helsen dat al zeven seizoenen lang de tv-avond op Canvas afsluit. Het programma heeft altijd dezelfde ingrediënten: Wim Helsen, een sofa, een hond, een gast en een tekst. De afgelopen jaren leverde dat veel boeiende, emotionele, grappige en absurde gesprekken op. Een terugblik in vijf afleveringen. 

Jeroom: verwarring ten top

In het eerste seizoen van "Winteruur" komt cartoonist Jeroom langs. Hij heeft zijn zoontje Remus meegebracht en een kort gedicht over een olievlek dat hij als 15-jarige opschreef in een boekje. Hij wil daarmee de milieuvervuiling aankaarten en hoe we de aarde om zeep aan het helpen zijn voor het nageslacht. Maar als Wim Helsen doorvraagt over hoe milieubewust Jeroom zelf is, valt hij door de mand. Het gesprek krijgt een andere wending en laat Wim Helsen boos en verward achter. 

Videospeler inladen...

Aster Nzeyimana: zingen mag ook

In "Winteruur" worden niet alleen teksten voorgelezen, maar er wordt ook af en toe gezongen. Zo waagt minister van Staat Miet Smet zich aan "Het dorp" van Wim Sonneveld en zingt Helmut Lotti een gedicht van Hugo Claus dat hij zelf op muziek heeft gezet. Sportanker Aster Nzeyimana smijt zich dan weer volledig als hij het clublied van voetbalploeg Eendracht Aalst zingt. Hij speelde als tiener zelf bij de ploeg en heeft daar zeer goede herinneringen aan. Ook Wim Helsen gaat helemaal op in het supportersgezang. 

Videospeler inladen...

Hilde Crevits: romantiek op de sofa

Hilde Crevits (CD&V) is minister van Onderwijs als ze in het derde seizoen aanschuift voor "Winteruur". Ze heeft een tekst mee van Erich Fried, "Het is wat het is", een gedicht over de liefde dat haar inspireert op moeilijkere momenten. Het brengt Wim Helsen in een romantische bui en hij vraagt wat de minister zou doen, mochten zij twee hier en nu halsoverkop verliefd worden op elkaar. Volgens Crevits is dat weinig waarschijnlijk, maar toch... was er nu een klik of niet?

Videospeler inladen...

Pablo Piedfort: de jongste gast

De jongste gast die een tekst heeft voorgedragen op de sofa van Wim Helsen is Pablo Piedfort, toen 7 jaar. Hij mag naar aanleiding van jeugdboekenmaand komen vertellen over zijn favoriete boek, "Samen op 't eiland Zeekraai" van Astrid Lindgren. Hij praat over zijn favoriete dieren, zoals de zeehond, de okapi en de leeuw. Pablo heeft ook een knuffel mee van een aap en dat is nu toevallig een van de favoriete dieren van Wim Helsen. Zal hij zijn knuffel afgeven?

Videospeler inladen...

Paul Herygers: krop in de keel

In het vierde seizoen krijgt Wim Helsen een nieuwe golden retriever aan zijn zijde. Boris is overleden en wordt vervangen door Swami Bami, die al even rustig in de zetel ligt. In datzelfde seizoen komt oud-veldrijder en sportcommentator Paul Herygers langs. Hij leest de tekst "Rocky komt altijd terug" van Buurman voor. Die gaat over een man die afscheid heeft moet nemen van zijn hond. Herygers haalt herinneringen op aan zijn eigen hond Kitty waarmee hij 18 jaar lang de zotste avonturen beleefde. Als hij de tekst een tweede keer leest, raakt hij overmand door emoties.

Videospeler inladen...

Feestafleveringen: van 400 naar 500

In november 2020 kwam speciaal voor de 400e aflevering van "Winteruur" oud-administrateur-generaal van de VRT Cas Goossens langs, zij het dan in de Leugenpaleis-versie van Bart Peeters. 

Naar aanleiding van die 400e aflevering had VRT NWS een interview met Wim Helsen over de succesformule van het programma: "We hebben nood aan dingen die niet veranderen".

Op Canvas is vanavond de 500e aflevering uitgezonden. Het werd een speciale aflevering met 13 gasten. Bekijk ze hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen