Antwerpse Velokes opnieuw populairder: beperkt herstel na rampzalig 2020

De Antwerpenaren hebben het afgelopen jaar meer gebruikgemaakt van de Velokes in vergelijking met het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarcijfers. In totaal werden de fietsjes meer dan 4,4 miljoen keer gebruikt. Een stijging van bijna 7 procent. In 2020 daalde het Velo-gebruik door de lockdowns en het thuiswerk nog fors met 38 procent.

Het Antwerpse deelfietsensysteem Velo deed het in 2021 beter dan in het jaar ervoor. "Ik ben blij met die stijging, want dat betekent dat de mensen zich opnieuw meer verplaatsen en dat de velo niet vergeten wordt", vertelt schepen van mobiliteit Koen Kennis. 

"We werken ook voortdurend aan het systeem. Zo hebben we bijvoorbeeld een tijdelijk station aan het vaccinatiecentrum Spoor Oost gezet en daar tellen we toch zo'n 17.000 ritten", legt Kennis uit. "De mensen bezien de Velostations dus echt wel als een deel van de stad."

Elektrische deelfietsen

Voor 2022 gaan we in heel de vervoerregio een elektrisch deelfietsensysteem installeren met 1.600 fietsen, zodat mensen ook langere afstanden kunnen afleggen", voegt Kennis toe. Opvallend is dat ook het aantal dag- en weekpassen blijft stijgen, wat volgens Kennis goed nieuws is omdat het toont dat meer en meer bezoekers hun weg naar de fietsjes vinden. 

Meest gelezen