Hasseltse musea zien in bezoekerscijfers effecten van de coronamaatregelen

De bezoekerscijfers van de Hasseltse musea in 2021 zijn een weerspiegeling van de covid maatregelen. Vooral tijdens de periodes waarin Belgen voor een vakantie in eigen land kozen, namen de bezoekerscijfers toe. Bij verstrengingen werden groepsbezoeken dan weer massaal geannuleerd. 

De Hasseltse musea zien in hun jaarcijfers dat corona een sterke impact heeft gehad. En dat was zowel in positieve als in negatieve zin. Schepen van cultuur Nele Kelchtermans: "Bij verstrengingen zie je veel annulaties, dat was vooral te merken in het najaar. Maar aan de andere kant hebben heel wat mensen ook gekozen voor vakantie in eigen land, en we merkten dan ook dat er heel wat bezoekers in de musea van buiten Hasselt kwamen. "

Heel wat mensen hebben gekozen voor vakantie in eigen land, dat was te zien doordat er heel wat bezoekers in de musea van buiten Hasselt kwamen

Nele Kelchtermans

Het Modemuseum Hasselt verwelkomde afgelopen jaar 45.410 bezoekers. Daar was vooral het voorjaar bijzonder succesvol,  met een absoluut record in de paasvakantie: 5000 bezoekers op twee weken tijd. Trekker in het modemuseum was de expo Activewear. 

Ook het Stadsmus deed het goed met de tentoonstelling van illustrator Brecht Evens: 'We kunnen eender waarheen'. Voor het Stadsmus werd het de meest succesvolle tijdelijke expo ooit, met ook heel wat bezoekers van buiten Hasselt. 

En het Jenevermuseum overschreed de kaap van 25.000 bezoekers. Dat succes is onder andere te danken aan het bijzonder succesvolle weekend van de jeneversfeesten met 6.000 bezoekers.  Ook de zomer trok heel wat bezoekers,  met het moordspel dat als succesvol experiment werd uitgetest. 

Meest gelezen