Cocaïne steekt cannabis voorbij in Antwerpse verslavingsklinieken: "Recordvangst in de haven heeft amper invloed"

Het Adviespunt Verslaving Antwerpen heeft afgelopen jaar 481 mensen geholpen met verslavingen. Een derde meer dan in 2020. Cocaïne is cannabis voorbijgestoken als het tweede grootste probleem. "Ondanks de recordvangst in de haven zijn de prijs en het aanbod hetzelfde gebleven", zegt Kristof Bryssinck van het adviespunt op Radio 2 Antwerpen.

De douane heeft vorig jaar 89 ton cocaïne onderschept in de Antwerpse haven met een straatwaarde van 13 miljard. "We juichen dit toe maar die recordvangst is slechts een druppel op een hete plaat", zegt Kristof Bryssinck van het Adviespunt Verslaving Antwerpen. 

"Het aanbod en de prijzen zijn gewoon hetzelfde gebleven. Er zijn gigantische hoeveelheden cocaïne op de markt. Cocaïne is altijd en overal verkrijgbaar. Vorig jaar hebben we 5 procent meer mensen geholpen die verslaafd zijn aan cocaïne. Het is intussen ook de tweede grootste verslavingsproblematiek in Antwerpen na alcohol. Cocaïne is cannabis voorbijgestoken", zegt Bryssinck.

4+1 gram coke gratis

Volgens Bryssinck gaan cocaïnedealers steeds driester te werk. "Alles verloopt nu digitaal. Dealers verkopen de telefoonnummers van klanten aan elkaar. Je komt terecht in WhatsApp- en Telegram-groepen waarin om de haverklap aanbiedingen van dealers verschijnen. Denk aan 4+1 gram gratis, soms zelfs 3+1. Op die manier is de prijs erg laag. Voor 200 euro kan je nu 5 gram coke kopen. Voor hetzelfde bedrag kreeg je twintig jaar geleden amper één gram van veel slechtere kwaliteit." 

'War on drugs' helpt niet

Het Adviespunt Verslaving hamert erop dat de huidige aanpak van drugs in Antwerpen weinig oplevert. "We moeten mensen helpen en niet alleen oppakken. Wie nu hulp vraagt bij één van onze vier centra in Antwerpen moet maanden wachten. Dan is het momentum voorbij. Het aanbod aan hulpverlening moet uitgebreid worden zodat verslaafden snel en gemakkelijk geholpen kunnen worden."  

Meest gelezen