(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Coronablog - Katholiek Onderwijs wil budget voor "aanbevolen zelftest", Vlaamse regering vraagt advies over vierde prik

Door de opmars van de omikronvariantgolf verdubbelt het aantal coronabesmettingen in een week tijd. Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs wil dat de overheid middelen uittrekt voor de wekelijks aanbevolen zelftest. Vlaams minister van Welzijn Beke laat onderzoeken of het nodig zal zijn op termijn een vierde dosis van het coronavaccin te geven. Volg hier alle corona-updates van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wouter Beke: "Advies over vierde prik voor mensen met verzwakt immuunsysteem gevraagd"

De Vlaamse regering bereidt zich voor om mensen met onderliggende aandoeningen een vierde prik van het coronavaccin toe te dienen. Vlaams minster van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) meldt de Hoge Gezondheidsraad om advies is gevraagd.

"Wij hebben in eerste instantie gevraagd of de mensen met een verzwakt immuunsysteem, die in september al hun boosterprik hebben gekregen, of die geen vierde prik moeten krijgen", zegt Beke.

"Als we vier maanden bijtellen bij september en oktober, dan komen we eind januari al in de buurt. Daarom is het belangrijk om het advies van de wetenschappers te krijgen. Wij zijn vanuit Vlaanderen bezig om ons voor te bereiden voor die vierde prik wanneer er een gunstig advies zal volgen."

Als er een gunstig advies komt, zal de vierde prik voor mensen met een verzwakt immuunsysteem eind januari al van start kunnen gaan. "Eind januari zal zo goed als iedereen de boosterprik gekregen hebben. Het zou goed zijn, mochten we daarna kunnen starten met de vierde prik voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Als het sneller moet, willen we dat ook inplannen."

Daarnaast is ook advies gevraagd over een vierde prik voor bewoners van woonzorgcentra en een boosterprik voor jongeren tussen 12 en 17 jaar.

Videospeler inladen...

Katholiek Onderwijs: "Er zullen klassen in quarantaine moeten gaan, de vraag is hoeveel het er zullen zijn"

Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs kijkt bezorgd uit naar de herstart van de scholen komende maandag. "We houden ons hart vast zoals heel wat sectoren dat doen. Het aantal besmettingen neemt toe en heel wat leerlingen en leraren zullen de impact daarvan ook ervaren", zegt Boeve in "De wereld vandaag".

Boeve is blij met de versoepeling van de quarantaineregels (klassen moeten in quarantaine bij vier geregistreerde besmettingen), maar vreest dat er verschillende klassen in quarantaine zullen moeten gaan. 

"De vraag is over hoeveel klassen het zal gaan. In oktober hebben we gemerkt dat na verloop van tijd de organiseerbaarheid van het onderwijs in het geding komt. Soms is het beter om over te stappen naar afstandsonderwijs, maar laat ons hopen dat het zover niet komt."

Boeve pleit ervoor dat de overheid budget voorziet om zelftesten te kunnen uitvoeren. "Er is nu een aanbeveling gegeven om leerlingen wekelijks te testen, maar de overheid zou daarvoor budget moeten voorzien. De scholen kunnen die testen niet betalen met hun werkingsmiddelen. Als het niet kan voor alle scholen, zou het zeker moeten gebeuren voor scholen waar de armoedeproblematiek speelt", aldus Boeve.

Daarnaast roept Boeve op om snel werk te maken van de boostercampagne voor 12- tot 17-jarigen.

Britse gezondheidsdienst: “Tweede booster niet meteen nodig”

Omdat de eerste boosterprikken 65-plussers nog voldoende beschermen tegen ernstige ziekte door de omikronvariant is een extra booster nog niet meteen nodig. Dat laat het UK Health Security Agency weten

Drie maanden nadat Britse 65-plussers hun derde prik gekregen hebben, biedt die oppepprik nog altijd zo’n 90 procent bescherming tegen ziekenhuisopname meldt de Britse gezondheidsdienst. Zonder een derde prik zakt de bescherming tegen ernstige ziekte tot zo’n 70 procent na drie maanden en tot 50 procent na zes maanden. 

Omdat de data aantonen dat de eerste boosterdosis een hoge bescherming biedt, zelfs bij de meest kwetsbare leeftijdsgroep, wordt geadviseerd dat er niet onmiddellijk een tweede boosterdosis gegeven moet worden. Al zal dit worden opgevolgd.

Ziekenhuizen bereiden zich voor op het slechtste scenario

De zorgsector is, in overleg met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), in de weer met het opstellen van een noodplan met verschillende fases. Op die manier hoopt men toch enigszins voorbereid de omikrongolf in de ziekenhuizen tegemoet te zien. 

Margot Cloet, de topvrouw van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, roept alvast op om geen tijd te verliezen. "De piek in de ziekenhuisopnames wordt binnen de twee weken verwacht, dus dan moeten we volgende week al stevig beginnen afschalen." Op die manier zouden bepaalde zorgen opnieuw uitgesteld kunnen worden. Intussen werkt de regering samen met de sociale partners ook aan continuïteitsplannen.

Volgende week moeten we al stevig beginnen afschalen.

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro)

Viroloog Steven Van Gucht kondigde gisteren, na afloop van het Overlegcomité, aan dat gezondheidsinstituut Sciensano tegen eind januari een piek in het aantal ziekenhuisopnames verwacht van 400 tot 1.300 per dag. In het ergste scenario zouden de ziekenhuizen dan al snel in de problemen komen, want momenteel zijn er maar zo'n 7.000 bedden beschikbaar, stelt Cloet.

In dat scenario zouden de ziekenhuizen, net als tijdens de eerste golf, grotendeels op slot gaan en zou er zelfs getrieerd moeten worden wie nog behandeld zou worden. Daarom herhaalt Cloet haar oproep voor een politiek richtlijnenkader dat bovendien ook heel duidelijk naar de bevolking gecommuniceerd moet worden. "Op die manier is er een eenduidige manier waarop beslissingen genomen worden, al blijft het finaal de arts die aansprakelijk blijft", aldus Cloet.

Alle mogelijkheden zijn zo goed als uitgeput.

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro)

Veel rek zit er sowieso al niet meer op het personeelsbestand, want de ziekenhuizen worden nu al geconfronteerd met een grote uitval. "Bovendien is het ook niet zo dat er nog vrachtwagens met personeel kunnen worden ingereden, want alle mogelijkheden zijn zo goed als uitgeput", benadrukt Cloet.

Volgens de topvrouw van Zorgnet-Icuro valt er dan ook geen tijd te verliezen. Het noodplan zou er dan ook al voor het volgende Overlegcomité moeten komen, al hoopt Cloet dat het worstcasescenario finaal geen realiteit zal worden.

Familiehulp vreest opnieuw moeilijke keuzes

Familiehulp vreest dat bij een grote piek in de besmettingscijfers er moeilijke keuzes zullen moeten gemaakt worden. “De vierde golf was een erge ervaring”, zegt directeur Ann Demeulemeester in “De wereld vandaag” op Radio 1. “We hebben een grote uitval gekend. Veel mensen zijn aan het einde van hun Latijn en staan op de rand van een burn-out.”

Tegelijk is de vijfde golf al volop begonnen. De modellen voorspellen tegen midden januari 30.000 à 125.000 besmettingen per dag. “Ik hou mijn hart vast”, zegt de directeur daarover. “Ik hoop dat we zoals in de eerste golf, goede afspraken kunnen maken over alle zorgdiensten heen. Wat is essentieel? We zullen de FFP2-maskers en de sneltesten moeten veralgemenen.”

Ze benadrukt dat voor wie thuiszorg noodzakelijk is, die er altijd zal zijn. “Een totale sluiting is geen mogelijkheid”, zegt ze fors. Al moet daar dan eventueel zelfs andere dienstverlening voor afgebouwd worden. In het slechtste scenario “zullen werknemers die positief testen, met de nodige bescherming toch moeten werken”, klinkt het.

Antwerpse Zoo klaar voor duizenden kindervaccinaties

In Zoo Antwerpen starten zaterdag de vaccinaties van de Antwerpse eerstelijnszones voor kinderen van 5 tot 11 jaar. De organisatoren hebben voor een vaccinatiedorp op maat van kinderen gezorgd, met afgeschermde hokjes waar voldoende afleiding is van de mogelijk gevreesde prik. Dit weekend worden alvast ruim 3.600 kinderen verwacht die door hun ouders zijn ingeschreven.

"We hebben ons vooral gefocust op het wegwerken van de angst van kinderen", zegt coördinator Jan Stroobants. "Kinderen gaan bijvoorbeeld de dieren die hier op de wand van het hokje afgebeeld staan, kunnen aanduiden met een lichtpen. We gebruiken ook een bepaalde techniek om ervoor te zorgen dat ze de prik kunnen krijgen zonder dat ze er iets van voelen."

Na de prik, al wordt dat woord eigenlijk niet gebruikt in het kindervaccinatiedorp, moeten de kinderen niet zoals volwassenen een kwartier uitrusten op een stoeltje, maar mogen ze gaan wandelen in de aanpalende vlindertuin en het verblijf van de kleine apen. 

Videospeler inladen...

Ook recordaantal besmettingen in Nederland

In Nederland zijn in een dag tijd 34.954 positieve coronatests geregistreerd. Dat is met afstand het hoogste dagcijfer ooit. Het is bovendien de eerste keer dat er in een dag tijd meer dan 25.000 nieuwe gevallen zijn gemeld. Het aantal sterfgevallen stijgt nog niet.

Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongeveer 24.700 positieve tests. Dat is het vorige record, maar het cijfer viel lager uit door een storing. Niet alle bevestigde besmettingen waren goed geregistreerd. Daardoor was al bekend dat het cijfer van vrijdag hoger zou uitvallen.

Vanwege de opmars van de omikronvariant heeft de Nederlandse regering vorige maand nieuwe beperkingen ingevoerd. Op een persconferentie volgende week wordt duidelijk of de overheid die maatregelen verlengt.

Bondskanselier Oostenrijk test positief op corona

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer heeft positief getest op het coronavirus. Hij zou besmet zijn geraakt door een lid van zijn persoonlijk beveiligingsteam. Dat meldt de Oostenrijkse kanselarij. 

Nehammer zou geen symptomen vertonen en werkt op dit moment van thuis uit. "Er is geen reden tot bezorgdheid, het gaat goed met mij", laat hij in een verklaring weten. "Mijn oproep is nog steeds: laat je vaccineren, krijg een booster, dat zal je met grote waarschijnlijkheid beschermen tegen een ernstige ziekte."

Karl Nehammer, bondskanselier van Oostenrijk
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Donderdag nam Nehammer nog deel aan een vergadering over de coronamaatregelen in Oostenrijk, hij woonde achteraf ook een persconferentie bij. De kanselarij laat weten dat hij tijdens de vergadering een beschermend FFP2-masker droeg, maar dat er contact is opgenomen met iedereen die met hem in contact kwam. De deelnemers aan de persconferentie werden gescheiden door plexiglazen schermen en aanwezige journalisten droegen allemaal een FFP2-masker.

Ierland voorziet drie jaar lang basisinkomen voor artiesten getroffen door corona

De Ierse minister van Cultuur, Catherine Martin, heeft een taskforce opgericht voor kunst en cultuur tijdens de coronacrisis. Die taskforce formuleert nu een voorstel om gedurende drie jaar een basisinkomen te voorzien voor ongeveer 2.000 artiesten die getroffen zijn door de coronapandemie. 

Het voorstel belooft een basisuitkering van 10,50 euro per uur,  maar over het totale inkomen werd nog geen besluit genomen. Het is ook nog niet duidelijk wie in aanmerking komt voor de uitkering en wie niet. Als er meer mensen voor de uitkering in aanmerking komen dan er plaatsen beschikbaar zijn, dan zullen die zorgvuldig geselecteerd moeten worden. 

Bijna 60 procent van de volwassen Vlamingen heeft een boostervaccin gekregen

Exact 3.169.189 Vlamingen hebben al een boosterdosis gekregen. Dat is goed voor 58,82 procent van alle volwassenen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke vrijdag meegedeeld op een persconferentie van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Iets meer dan 8 procent kwam niet opdagen of weigerde expliciet een boosterprik.

Daarmee loopt de boostercampagne in Vlaanderen sneller dan vooropgesteld, onderstreepte Beke, want tot en met eind december werden 2,8 miljoen prikken gezet. Dat waren er ruim 300.000 meer dan het vooropgestelde doel van 2,5 miljoen boosters.

Vlaanderen bevindt zich met deze boostercijfers in het Europese koppeloton en moet enkel IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken voorlaten.

Meest gelezen