Bijna 90 ton: douane onderschepte vorig jaar opnieuw recordvangst cocaïne in haven van Antwerpen

De douane heeft vorig jaar, in 2021, opnieuw een recordvangst cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen. Er werd maar liefst een goede 89 ton in beslag genomen, een derde meer dan vorig jaar en het dubbele van vijf jaar geleden. "Dit is nog maar het puntje van de ijsberg", zegt minister Van Peteghem (CD&V). "Er komen extra scanners om alle risico-containers te onderzoeken."

Om precies te zijn: de douane onderschepte vorig jaar 1.346,37 kilogram heroïne, 11.709,36 kilogram hasj en maar liefst 89.450,18 kilogram cocaïne. De inbeslagname van die laatste zit al jaren in de lift. In 2017 werd 41.160 kilogram cocaïne in beslag genomen, en dat steeg tot 65.481 kilogram in 2020. Vorig jaar nam de hoeveelheid onderschepte drugs nog fors toe, met een derde, tot 89.450 kilogram. Da's dus het dubbele van de hoeveelheid van 2017. 

"Het onderzoek naar Sky ECC heeft ons geholpen, maar er is ook gewoon meer drugstraffiek", aldus minister Van Peteghem in "De ochtend". Herbeluister hier het gesprek:

De inbeslaggenomen drugs hebben een straatwaarde van een kleine 13 miljard euro, en worden vooral ingevoerd vanuit Ecuador, Panama en Paraguay en vooral ingevoerd naar België, Nederland en Spanje. Ter vergelijking: in de haven van Rotterdam werd een kleine 70 ton cocaine in beslag genomen in 2021, ook daar was dat een stijging, met ongeveer 40 procent tegenover 2020.

Betere technieken, maar ook meer drugs

De stijging in de vangsten ligt onder meer aan betere scan-technieken. Maar ook Operatie Sky speelde een rol. Dat was het onderzoek naar de versleutelde telefoons van Sky ECC die de politie kon kraken waardoor ze konden meelezen in miljoenen geheime berichten die vermoedelijke criminelen naar elkaar stuurden. "Door het Sky-onderzoek hebben we veel informatie gekregen over op welke manier en via welke technieken de drugs precies binnenkomt", aldus minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), die bevoegd is voor de douane. 

De VN hebben in Zuid-Amerika ook 160 ton tegengehouden die voor hier bestemd was. Dit is nog maar het puntje van de ijsberg

Minister Van Peteghem

"Langs de andere kant zien we ook een toename in de drugstraffiek overal in de wereld", zegt Van Peteghem in "De ochtend" op Radio 1. "De Verenigde Naties hebben in de grootste afkomstlanden ook vorig jaar 160 ton tegengehouden die voor Europa bestemd was (...) Dit is nog maar het puntje van de ijsberg."

Douanetopman Kristian Vanderwaeren: "Tonnen en tonnen cocaïne kunnen toch nog altijd het land binnen"

Videospeler inladen...

Alle risico-containers scannen

Het wordt in de toekomst de bedoeling om alle risico-containers te scannen. "Er komen dagelijks 20.000 containers binnen, scannen kost een half uur de tijd, dus het is niet mogelijk om ze allemaal te scannen. We doen aan risico-analyse, op basis van onder meer afzender en land van herkomst. Een container uit Panama heeft bijvoorbeeld een hoger risico dan een ander land", aldus Van Peteghem. 

"Er is dit jaar een budget van 20 miljoen euro voor extra investeringen (...) Voor extra scanners, maar natuurlijk ook voor extra personeel, en ook voor drugshonden", aldus Van Peteghem nog. 

Meest gelezen