"Helga hoopte op een relatie met Hitler, maar raakte uiteindelijk slechts verzeild bij Herr Flick"

Als ze iemand moest aankondigen, kon ze als geen ander gillen ("GENERAL VON KLINKERHOFFEN!"). En als ze uit de kleren moest om toch maar iets gedaan te krijgen bij haar Gestapobaas Herr Flick, dan waren haar zwarte netkousen het ultieme middel daartoe. Soldate Helga Geerhart, die deel uitmaakte van "Ze Germans", die de bezetting van een Frans dorpje in goede banen moesten leiden, was dan ook geen katje om zonder handschoenen aan te pakken in de Britse comedyserie "'Allo 'Allo!". De rol werd 9 seizoenen lang, tussen 1982 en 1992, met verve gespeeld door Kim Hartman. Komende dinsdag wordt ze 70.

Kim Hartman: "Omdat ik het beu werd om constant als breed lachende huisvrouw op te treden in tv-commercials voor poetsproducten, schreef ik een brief naar regisseur David Croft, die ik in de theaterwereld jaren voordien eens ontmoet had, met de vraag of hij geen tv-job voor me had. Hij vroeg me hoe het zat met mijn Duits accent, want tijdens het schrijven van een script voor "'Allo 'Allo!" had hij al aan mij gedacht voor de rol van Helga. Het toeval wil dat mijn grootouders, die eigenlijk Hartmann heetten, van Duitsland afkomstig waren." (Express, juni 2017)

"Ik vond het heerlijk om me op te dirken als Helga. Dat was zo plezant. Herr Flick en ik speelden soms een scène met onze ruggen naar elkaar. Omdat, als we elkaar in de ogen keken, we onze lach niet konden inhouden. Al die belachelijke zinnen die we moesten uitspreken op een compleet on-humoristische manier!" (Mirror, september 2017)

"Bij de start van "'Allo 'Allo!" hoopten we op 2 seizoenen. Dat de serie zo populair geworden is, daar kunnen we alleen maar blij om zijn. En dat de rollen die we speelden zo populair zouden worden. Want weet, Helga is beroemd, niet ik als actrice." (Comic Con Amsterdam, september 2019)

"Ik sta er nog altijd van versteld hoe lang "'Allo 'Allo!" intussen al meegaat, zelfs veel langer dan de Tweede Wereldoorlog. Niemand heeft dat succes kunnen voorspellen. En dan te bedenken dat ik aanvankelijk slechts één scène zou spelen, waarin ik me tot Herr Flick zou wenden terwijl ik aan mijn netkousen friemel. Maar Helga bleek een succes te zijn. Al blijft het vreemd dat velen Helga associëren met het zich uitkleden voor Herr Flick, terwijl dat nauwelijks een viertal keer gebeurd is." (Mirror)

"Ik heb Helga nooit beschouwd als een nazi. Ik vond haar eerder een excentrieke soldate in het Duitse leger die op zoek was naar een rijke echtgenoot. Maar ze verzeilde uiteindelijk bij Herr Flick." (Express)

"Voelde Helga nu iets voor Herr Flick of niet? Ik weet het niet. Ik heb altijd gedacht dat haar ultieme droom was om Hitler te verleiden en dat Herr Flick de manier was om bij hem te geraken." (Mirror)

"De humor is zo zot, zo krankjorum, dat je ermee kan blijven lachen. Al denk ik niet dat het tegenwoordig, omdat het door zoveel verschillende kanalen en officiële instanties moet passeren om goedgekeurd te worden, een kans zou hebben om opnieuw gemaakt te worden. Men is tegenwoordig zo politiek correct dat deze humor alleen maar politiek on-correct kan zijn. Maar dat maakt het juist grappig. Daar moet je juist mee lachen." (Manchester Evening News, februari 2007)

"Ik blijf het vreemd vinden dat de serie een succes is in landen die er tijdens de oorlog van langs gekregen hebben. Misschien werkt de serie daar louterend." (Mirror)

"Uiteindelijk werd de serie zelfs verkocht aan Duitsland en er ook uitgezonden." (Express)

"Als we ergens optreden, ik met de 2 andere Duitsers uit de serie, Herr Flick en Hubert Grüber, dan is dat altijd een succes. Ik heb nooit goed begrepen waarom dat zo is. Maar het succes blijft duren, bij welke generatie dan ook." (Solihull Radio, juni 2019)

Na "'Allo 'Allo!" wist Hartman in 2005 3 seizoenen lang een vaste rol te bemachtigen in de tv-serie "Grange Hill", die zich afspeelde op een middelbare school in een fictieve wijk van London en waarin ze te zien was als leerkracht Hilda Rawlinson. Recent had ze nog een rolletje in de blockbuster "Dunkirk", geregisseerd door Christopher Nolan die tante tegen Hartman moet zeggen. Hartman, die dinsdag dus 70 kaarsjes mag uitblazen, is immers getrouwd met de Britse acteur John Nolan (onder meer Douglas Fredericks in "Batman begins"). Het koppel heeft 2 kinderen.

Meest gelezen