Ierse overheid zal drie jaar lang een basisinkomen voorzien voor artiesten die getroffen zijn door coronacrisis

De Ierse overheid zal een basisloon betalen aan ongeveer 2.000 mensen die werkzaam zijn in de cultuursector, en dat gedurende drie jaar. Over het aantal mensen en het bedrag dat uitbetaald zal worden, moet nog een definitief besluit worden genomen. 

De Ierse minister van Cultuur, Catherine Martin, heeft een taskforce opgericht voor kunst en cultuur tijdens de coronacrisis. Die taskforce doet voorstellen waarmee de culturele sector kan herstellen van de schade die door de pandemie werd aangericht. Net zoals in België kan de cultuursector in Ierland namelijk al een hele tijd niet meer op een normale manier functioneren als gevolg van de coronacrisis. 

Het nieuwe voorstel van Martins taskforce voorziet gedurende drie jaar een basisinkomen voor ongeveer 2.000 artiesten die getroffen zijn door de coronapandemie. Het voorstel belooft een basisuitkering van 10,50 euro per uur,  maar over het totale inkomen werd nog geen besluit genomen. Het is ook nog niet duidelijk wie in aanmerking komt voor de uitkering en wie niet. Als er meer mensen voor de uitkering in aanmerking komen dan er plaatsen beschikbaar zijn, dan zullen die zorgvuldig geselecteerd moeten worden. 

Ook in ons land zijn er steunmaatregelen voor de cultuursector. Zo kunnen culturele ondernemingen net als andere bedrijven een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme en federale steunmaatregelen. Ook de subsidies lopen door. Bij het begin van de coronacrisis werd er een noodfonds opgericht van 65 miljoen euro. 

De sector kan al bijna twee jaar niet op volle kracht werken en mag sinds december maar zeer beperkt open zijn. Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft beloofd dat er nieuwe steunmaatregelen gaan komen, maar welke is nog onduidelijk. 

Coronasteun in de cultuursector

Culturele ondernemingen kunnen net als andere bedrijven een beroep op het Vlaams beschermingsmechanisme en federale steunmaatregelen, zoals de tijdelijke werkloosheid. Er is ook specifieke steun vanuit Vlaanderen. Zo lopen de subsidies door. Bij het begin van de coronacrisis kon de sector een beroep doen op een noodfonds van 65 miljoen euro. Via de steden en gemeenten kwam nog eens ruim 20 miljoen euro bij lokale cultuurverenigingen terecht. 

Culturele spelers die uit de boot vielen konden via het noodfonds een cultuurcoronapremie aanvragen van 1.500 euro. Daarnaast was er ook de culturele activiteitenpremie die vorig seizoen zuurstof wou geven om activiteiten voor publiek te organiseren. Vanuit de sector zelf werden ook solidariteitsacties op poten gezet, zoals LIVE 2020 en SOS Relief. 

Meest gelezen