Muurschilderingen op langeafstandswandeling in Vlaamse Ardennen moeten bezoekers lokken

Het Grote Routepad (GR) Vlaamse Ardennen wil meer mensen verleiden tot een wandeling door kunst aan te brengen langs het parcours. In Herzele is een eerste grote muurschildering aangebracht en er komen, nog tot aan de zomer, meer werken bij. 

De Vlaamse Ardennen zijn nu al erg populair bij wandelaars en fietsers maar gemeente Herzele wil ook cultuurliefhebbers verleiden om een bezoekje te brengen. Langs het traject van de GR Vlaamse Ardennen, een lange afstandswandeling door het gebied, laat de gemeente kunstwerken aanbrengen. Een allereerste muurschildering is net af. Later dit jaar komen er nog kunstwerken bij. 

Schoolfoto uit 1910 als basis voor het kunstwerk

De allereerste muurschildering die te bewonderen valt in Herzele is van de hand van Jan De Maesschalck. Hij maakt het werk op basis van een oude foto uit 1910 van een schooltje uit deelgemeente Steenhuize. “Ik heb de foto zelf gevonden toen ik het huis van groottante Stefanie opruimde, het was een lerares en kloosterzuster. Ze staat ook zelf op de foto.” De Maesschalck laat het beeld bewust vervagen in het kunstwerk dat hij er van maakte. 

Het eerste werk kan je zelf gaan bekijken in Sint-Lievens-Esse, bij Herzele, vlak aan het dorpsplein. Het hele traject van de GR Vlaamse Ardennen kan je ook hier downloaden. 

Beluister hieronder de uitleg van Jan Hermans, cultuurmedewerker van Herzele:

Meest gelezen