Noorse dienstplichtige militairen moeten ondergoed van hun voorgangers gebruiken

Het leger van Noorwegen kampt met een bevoorradingsprobleem: er blijkt onvoldoende nieuw ondergoed beschikbaar voor duizenden opgeroepen "miliciens". Defensie in Oslo heeft dan maar beslist om voorlopig ondergoed van afgezwaaide dienstplichtigen te hergebruiken, maar de troepen morren.

Aan wapens en munitie is er geen gebrek in het erg welvarende Noorwegen, maar wel aan andere dingen. Door de coronacrisis liggen een aantal fabrieken stil en wordt ook de aanvoer van allerlei materiaal vertraagd of bemoeilijkt.

Dat is in veel landen zo, maar in Noorwegen is er een specifiek probleem gerezen in het leger: er is een tekort aan ondergoed en sokken voor de nieuwe dienstplichtige militairen die worden opgeroepen. De legertop in Oslo heeft daarom beslist dat wie afzwaait uit het leger niet enkel de wapens en het uniform moet inleveren, maar ook sokken, ondergoed en bh's voor vrouwelijke militairen. 

Defensie maakt zich bij de Noorse publieke omroep NRK sterk dat die streng geselecteerd, gewassen en ontsmet zullen worden vooraleer ze uitgedeeld worden aan nieuwe rekruten. Vertegenwoordigers van de militairen zijn daar niet tevreden mee: tekorten aan kleding en uitrusting kunnen niet enkel de operaties bemoeilijken, maar ook de veiligheid en de gezondheid van de soldaten, luidt het daar.

In de tijd toen de dienstplicht nog bestond in België, moesten op het einde wapens, munitie en het grootste deel van de gevechtsuitrusting en kleding opnieuw worden ingeleverd. Ondergoed, sokken, mutsen, kentekens, handdoeken en een "service dress" of parade-uniform mochten evenwel mee naar huis.

Noorwegen heeft een kleine bevolking, maar is een strategisch erg belangrijke lidstaat van de NAVO via de ligging aan de Noordzee en de Noordelijke IJszee en het heeft ook een grens met Rusland. Het land kent een dienstplicht en jaarlijks worden er ongeveer 8.000 nieuwe jongeren naar het leger geroepen.

Meest gelezen