Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Oekraïne bevriest tegoeden van ex-president Porosjenko wegens "verraad ten voordele van Rusland"

In Oekraïne heeft een rechtbank de tegoeden van voormalig president Petro Porosjenko bevroren. Porosjenko wordt beschuldigd van verraad en fraude waardoor de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne gefinancierd zouden zijn. Porosjenko ontkent de beschuldigingen.

Petro Porosjenko is een van de rijkste oligarchen in Oekraïne en was president tussen 2014 en 2019, de periode waarin Russische troepen het Krimschiereiland bezetten en pro-Russische rebellen de regio's Loehansk en Donetsk in het oosten van het land afscheurden.

In december werd Porosjenko in beschuldiging gesteld wegens verraad en nu heeft een rechtbank dus zijn vermogen geblokkeerd. Porosjenko is in het buitenland en ontkent de feiten. Hij zegt wel dat hij op 17 januari zal terugkeren naar zijn land.

Concreet worden Porosjenko en de pro-Russische politicus Viktor Medvedtsjoek ervan beschuldigd dat ze via illegale aankopen van steenkool de pro-Russische separatisten in het oosten aan geld zouden hebben geholpen. In die afgescheurde regio's onder Russische controle liggen belangrijke steenkoolmijnen in het Donbas-bekken met bijhorende zware industrie. Economisch is die regio dus erg belangrijk, maar er wonen vooral etnische Russen.

Politieke heksenjacht of is er ook vuur onder de rook?

Zowel Porosjenko als Medvedtsjoek ontkennen de beschuldigingen en verwijten huidig president Volodimir Zelenski dat die een politieke en juridische heksenjacht tegen hen ontketent. Eerder had Porosjenko onder druk van een nieuwe wet al een aantal tv-zenders moeten verkopen.

Porosjenko is dan wel geen president meer, hij weegt nog altijd zwaar in Oekraïne door zijn rijkdom en zakelijk imperium dat ondermeer textiel en chocolade omvat.

Medvedtsjoek is dan weer de leider van de op een na grootste partij in Oekraïne en is erg pro-Russisch. Zo heeft hij erg nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin die de peetvader van een dochter van Medvedtsjoek zou zijn. 

Meest gelezen