Politie kan beruchte maffioso na 20 jaar bij de lurven vatten met hulp van Google Street View

Bijna 20 jaar kon de Italiaanse maffioso Gioacchino Gammino uit handen blijven van de politie. De man had zich in een Spaans stadje een heel nieuw leven aangemeten. Maar in december werd hij dan toch bij de lurven gevat, met dank aan... Google Street View. 

Gioacchino Gammino, nu 61, behoorde in de jaren 90 tot een maffiaclan in Agrigento, op het Italiaanse eiland Sicilië, die een bloedige vete uitvocht met de maffiaorganisatie Cosa Nostra. Uiteindelijk werd hij in 1998 opgepakt en kreeg hij levenslang voor de moord op een toevallige passant en een reeks andere maffiamisdaden. Maar een paar jaar later kon hij ontsnappen uit de gevangenis, toen daar toevallig een film werd gedraaid. 

Hij koos ervoor om een nieuw leven te beginnen in Galapagar, een Spaanse gemeente in de buurt van Madrid. Hij doopte zich om tot "Manuel", trouwde er, baatte er een fruit- en groentenwinkeltje uit en werkte er als kok. Bijna 20 jaar kon hij zo onder de radar van de autoriteiten blijven.

De Siciliaanse politie had in die tijd ook niet stilgezeten en was erachter gekomen dat Gammino zich in Spanje bevond. Doorheen de jaren konden ze steeds preciezer inzoomen op zijn verblijfplaats. Met dank aan een toevallige ontdekking op Google Street View wisten de speurders de laatste puzzelstukjes te leggen. 

Te veel toevalligheden

Zo toonde een Street View-beeld een foto van twee mannen aan een winkeltje dat "El Huerto de Manu" heette. De politie vond dat een van beiden toch wel fel op Gammino leek. Toen ze verder zochten, vonden ze in de buurt ook een restaurant "La Cocina de Manu". Op de Facebookpagina van de zaak stond een foto van de kok, Manuel, alias Gammino zelf. De speurders herkenden hem aan het litteken op zijn kin.

Dat zijn restaurant Siciliaanse specialiteiten op het menu had staan, was plots geen toeval meer. Ook toonden andere beelden op sociale media een fotokader in Manuels restaurant met een portret van de Italiaanse katholieke mystici Padre Pio en Natuzza Evolo. Van Gammino was alom bekend dat hij een devote volger was van katholiek mysticisme.  

Dat zijn restaurant Siciliaanse specialiteiten op het menu had staan, was plots geen toeval meer

Toen de politie hem midden december oppakte, was hij naar verluidt bijzonder verbaasd. "Hoe hebben jullie mij gevonden?", zou hij de agenten hebben gevraagd. "Ik heb zelfs mijn eigen familie al 10 jaar niet meer gebeld."

Volgens Pieterjan Van Leemputten, journalist bij Data News, is het in deze digitale tijden een "banaal en lomp" toeval. "Zo ver ik kan zien is het handmatig gebeurd. Google heeft dus niet gezegd dat de speurders door hun database mochten komen scannen. Dit is dus goed speurwerk in combinatie met ongelooflijk veel geluk. Het is ook één kans op een miljoen dat die man net buiten staat als die auto passeert."

Meest gelezen