De Cambodjaanse premier Hun Sen en de Myanmarese juntaleider generaal Min Aung Hlaing.

Premier Hun Sen van Cambodja is in Myanmar als eerste buitenlandse leider sinds de militaire staatsgreep

De militaire junta in Myanmar (Birma) heeft de rode loper uitgerold voor de Cambodjaanse premier Hun Sen. Die komt in naam van de regionale organisatie van Zuidoost-Asië (ASEAN) onderhandelen over een uitweg uit de crisis in Myanmar sinds het leger daar bijna een jaar geleden de macht heeft overgenomen. 

Die rode loper lag er letterlijk toen Hun Sen uit het vliegtuig stapte in Naypyitaw, de hoofdstad van Myanmar. Hij werd er opgewacht door toplui van het militaire regime en had nadien een ontmoeting met stafchef en juntaleider generaal Min Aung Hlaing. Die laatste had voor de gelegenheid zijn militair uniform ingeruild voor traditionele Birmaanse klederdracht. Een ontmoeting met de afgezette en gevangen regeringsleider en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi zal echter niet mogelijk zijn, aldus het regime in Myanmar.

Hun Sen is premier van het kleine Cambodja, maar komt in naam van de ASEAN, het blok van tien landen in Zuidoost-Azië waar ook Myanmar lid van is. Hun Sen wil een dialoog op gang trekken tussen de junta in Myanmar en de democratische oppositie tegen dat regime, iets dat vorig jaar in april afgesproken was, maar waarin geen meter vooruitgang is geboekt. Integendeel, het geweld van het leger tegen het volksprotest en tegen de minderheden in de grensgebieden is enkel toegenomen. De oppositie in Myanmar is boos en zegt dat Hun Sen door zijn komst "legitimiteit verschaft aan de junta in het land". (Lees verder onder de foto).

Foto van een aanval van het Myanmarese leger op de Karenni-minderheid net voor Kerstmis.

De ASEAN zit erg verveeld met de kwestie: landen zoals Singapore, Indonesië, de Filipijnen en Maleisië hebben een min of meer democratische traditie en willen het herstel van de verkozen regering van Aung San Suu Kyi in Myanmar. Andere lidstaten hebben een meer autoritair regime zoals de communistische regeringen in Vietnam en Laos. In Thailand is ook een juntaleider aan de macht, al heeft die zijn uniform aan de kapstok gehangen.

In Cambodja zelf is Hun Sen ook een erg autoritair leider die de oppositie met harde hand onderdrukt. Bovendien was hij in zijn jonge jaren lid van de extreem-communistische terreurgroep Rode Khmer vooraleer hij overliep en door Vietnamese troepen aan de macht werd geholpen. De voorbije jaren is Hun Sen vooral een bondgenoot van China geworden en dat land steunt de militaire dictatuur in Myanmar.

Meest gelezen