Recordaantal egels binnengebracht in dierenopvangcentrum Merelbeke vorig jaar

Vorig jaar is een recordaantal egels binnengebracht in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Merelbeke. Maar liefst 1.716 zieke of gewonde egels zijn er verzorgd en op krachten gekomen, of 473 meer dan het jaar voorheen. "Gelukkig brengen mensen ze naar ons", zegt Nick De Meulemeester van het centrum. 

Uit de jaarcijfers van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Merelbeke blijkt dat er vorig jaar in totaal 6.507 dieren zijn verzorgd. Dat zijn 500 dieren minder dan in 2020, toen een absoluut recordjaar. Enkel bij de egels blijft de stijging zich wel doorzetten. Bij de andere dieren is er een lichte daling. "Maar het blijft heel veel, zeker als je weet dat we in 2010 nog maar 3.500 dieren uit de nood hielpen", duidt Nick De Meulemeester. "De reden waarom ze worden binnengebracht blijft variëren, maar eentje blijft jaarlijks zijn kop boven steken: de kat."

1 op de 4 zijn egels

Van de 6.507 gewonde en zieke dieren was de egel met voorsprong het meest vertegenwoordigd: maar liefst 1.716 egels werden binnengebracht. Dat betekent dus net geen kwart van de volledige populatie en 473 egels meer dan 2020. "Die dieren hebben dagelijks verzorging nodig. Die stijging komt er onder meer door toedoen van de mens. Elke dag sterven er in België vijfduizend egels in het verkeer, door afspanningsdraad, vergif of door melk voor katten te drinken. Ze worden gelokt naar eenzelfde voederplaats, waardoor ze elkaar bijten en bacteriën zich in die wondes kunnen verspreiden."

Grafiek VOC  Merelbeke.

Op ruime afstand van de egel staat de houtduif op de tweede plaats met 870 exemplaren die zijn binnengebracht. Dat aantal lag een pak lager dan in 2020, toen er 1.317 houtduiven in nood het VOC bezochten. Oorzaken zouden de minder strenge coronamaatregelen kunnen zijn, waardoor er minder van thuis uit gewerkt moest worden en er minder dieren in tuinen werden gevonden. Daarnaast was het vorig jaar erg koud in de lente, waardoor er minder nesten gemaakt werden. De Turkse tortel (354), merel (354) en kauw (251) maken de top vijf compleet.

Meest gelezen