AP2009

Crisis bij de Golden Globes: kan iemand het nog wat schelen wie er vanavond wint of verliest?

De uitreiking van de Golden Globes, een van belangrijkste film- en televisieprijzen van het jaar, wordt vanavond in Los Angeles zeker geen swingend feestje. Er is géén rechtstreekse uitzending op televisie, geen gala met rode loper, geen publiek en geen pers. En dat heeft niets met corona te maken. Hollywood heeft de Golden Globes de rug toegekeerd na beschuldigingen van corruptie en een schrijnend gebrek aan diversiteit. Hoe is het zover kunnen komen? 

Wat zijn de Golden Globes?

The Golden Globes, die voor het eerst werden uitgereikt in 1944,  zijn na de Oscars misschien wel de belangrijkste filmprijzen van het jaar. Tot vorig jaar stond het gala in het Beverly Hilton hotel in de agenda’s van de meeste filmsterren aangestipt als ‘niet te missen’. Ricky Gervais, die de show vijf keer presenteerde, zorgde met zijn foute moppen telkens voor een aangebrand sfeertje. Er viel altijd wel iets te beleven.

Presentator Ricky Gervais en partner Jane Fallon op de Golden Globes in 2020
usage worldwide

Bovendien vormden de Globes traditiegetrouw de start van het Award-seizoen. Ze waren altijd een belangrijke graadmeter voor de Oscars, die twee maanden later worden uitgereikt. Met andere woorden: met zo’n gouden bol op je kast kon het jaar eigenlijk al niet meer stuk.

Wie zit er in de jury?

De Golden Globes worden uitgereikt door de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), een groep van buitenlandse journalisten die vanuit Los Angeles verslag uitbrengen van het reilen en zeilen in Hollywood. Vorig jaar telde de organisatie 87 leden.

In vergelijking met the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars uitreikt en die bestaat uit meer dan 9.300 stemgerechtigde leden, is dat echt wel een select clubje. Bovendien worden er maar mondjesmaat nieuwe leden toegelaten. 

2018 Invision

Waar liep het mis?

Begin vorig jaar was er nog geen vuiltje aan de lucht. Totdat de Los Angeles Times een bommetje legde onder de HFPA. De Amerikaanse krant publiceerde een onderzoek waaruit bleek dat onder de 87 leden geen enkele zwarte persoon te bekennen viel. Plots vielen de maskers af: geen wonder dat bij de nominaties diversiteit vaak ver zoek was. 

Bovendien was er ook sprake van beïnvloeding en corruptie. De LA Times ontdekte bijvoorbeeld dat in 2019 dertig leden naar Frankrijk zouden gevlogen zijn voor een bezoek aan de set van de Netflix-serie “Emily in Paris”. Ter plaatse zouden ze allerlei cadeautjes hebben gekregen, bovenop de overnachtingen (op kosten van Paramount) in het vijfsterrenhotel Peninsula Paris, waar een kamer al snel 1.000 euro kost.

Bekijk de trailer van het eerste seizoen van "Emily in Paris".

Videospeler inladen...

Hoe reageerden de sterren?

De geest was uit de fles. Hollywood reageerde geschokt. Acteur Tom Cruise stuurde zijn beeldjes (drie stuks) prompt terug naar het hoofdkwartier van de HFPA. 

Tom Cruise in 1990 naast Michelle Pfeiffer met zijn Golden Globe voor "Born on the fourth of July"in 1990.
1990 AP

Zijn collega Mark Ruffalo liet weten dat hij niet trots of gelukkig kon zijn dat hij een Golden Globe had gewonnen. En actrice Scarlett Johansson riep op om de Globes te mijden, nadat ze geconfronteerd was met seksistische opmerkingen. Ze noemde HFPA “een organisatie die gelegitimeerd is door mensen als Harvey Weinstein (…) Het is tijd om de HFPA de rug toe te keren”.

Actrice Scarlett Johansson
usage worldwide

Sindsdien ligt de reputatie van Golden Globes aan diggelen. Grote filmmaatschappijen en streamers als Warner, Netflix en Amazon Studios kondigden een boycot aan. Tv-zender NBC liet weten dat het de prijsuitreiking in 2022 niet rechtstreeks zou uitzenden. De Golden Globes waren verbrand. 

Hoe reageerde de organisatie?

De HFPA sloeg mea culpa en kondigde hervormingen aan. Het bestuur werd vernieuwd, en er kwamen 21 nieuwe leden bij, onder wie zes zwarten. Er volgden strengere regels voor persreizen en het aanvaarden van promotiemateriaal, en er kwam een partnerschap met de burgerrechtenorganisatie NAACP (National Association for the Advancement of Colored People).

Ondanks al die goede bedoelingen kon de HFPA niet op applaus rekenen. Daarvoor was de schade te groot. Voor velen waren de ingrepen too little too late. Lange tijd hoorden we niets meer van de HFPA. Wie geschoren wordt, moet stilzitten.  

Op 13 december kwam er dan toch plots een teken van leven. Op haar eigen YouTube-kanaal kondigde de HFPA de nominaties aan voor de Golden Globes van 2022. Het was de nieuwe Duitse voorzitter, journaliste Helen Hoehne, die de nominaties voorlas, bijgestaan door niemand minder dan… Snoop Dogg.

De Amerikaanse rapper was de surprise van de chef. Als superster die veel aanzien geniet bij de zwarte gemeenschap moest hij wellicht goodwill opwekken bij hen die de Golden Globes waren gaan verfoeien.

Bekijk hoe knullig Snoop Dog als 'excuustruus' wordt opgevoerd.

Videospeler inladen...

Maar het Snoop Dogg -effect kwam er niet. Het bleef opvallend stil in Tinseltown. “In het uur na het bekendmaken van de nominaties, was de reactie van Hollywood collectieve stilte”, schreef de Los Angeles Times.

En nu?

Intussen zijn we bijna vier weken verder. De Golden Globes zullen straks uitgereikt worden, maar daar komt weinig tromgeroffel aan te pas.

Er is geen tv-uitzending, en ook geen gala en geen publiek. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite Variety zou een heleboel beroemdheden zijn aangezocht om de presentatie bij te wonen, maar ging niemand daar op in. Mocht er iemand zitten te wachten op een live-stream via YouTube, die komt er ook niet. De winnaars zullen bekend gemaakt worden via de website van de Golden Globes, en op Twitter.

Het is twijfelachtig of de Golden Globes nog een toekomst hebben. Misschien wordt dit een overgangsjaar en kunnen de trofeeën later weer worden opgeblonken, maar net zo goed is het kalf van de Golden Globes nu al verdronken. 

And the winner is...?

Uitzending of niet, er zullen winnaars en verliezers zijn straks.

De films "The power of the dog" van Jane Campion en "Belfast" van Kenneth Branagh behoren tot de grootste kanshebbers. Beide films zijn zeven keer genomineerd. Netflix is trouwens met 17 nominaties de grote filmslokop. 

Bekijk de trailer van de rijkelijk genomineerde film "Belfast" .

Videospeler inladen...

De HBO-reeks "Succession" is met 5 nominaties de tv-reeks met de meeste nominaties, gevolgd door "Ted Lasso" en "The morning show", die allebei 4 keer genomineerd zijn. 

Hoe dan ook zijn er bij de Golden Globes veel meer categorieën en onderverdelingen, waardoor het makkelijker is om een beeldje te bemachtigen. De vraag is: durft er straks iemand zijn vreugde uit te schreeuwen bij een overwinning? Of blijft het ook nu weer oorverdovend stil in Hollywood? 

Meest gelezen