Vanaf nu bel je Card Stop op het nieuwe nummer 078/170.170 en betaal je geen extra belkosten meer

Wie een bankkaart wil laten blokkeren via Card Stop belt voortaan naar 078/170.170. Vanaf vandaag zijn er ook geen extra belkosten meer verbonden aan de dienst van Card Stop. "Extra betalen om te verhinderen dat criminelen met je gestolen bankkaart geld afhalen. Dat is de wereld op zijn kop", zegt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) in "De inspecteur" op Radio 2.

Al vele jaren kan wie een bankkaart kwijt is geraakt, bij wie ze gestolen is of wie een vermoeden van phishing heeft terecht op 070/344.344 om een bankkaart te laten bokkeren. Daar komt vanaf vandaag verandering in. Verander het bestaande nummer van Card Stop in je gsm dus zo snel mogelijk naar 078/170.170, want dat is het nummer dat je vanaf vandaag moet bellen.

Geen extra kosten meer

"Card Stop is een dienst om klanten te beschermen, daar mag je geen factuur voor gepresenteerd krijgen", klinkt het bij bevoegd minister Petra De Sutter (Groen). 

"Onze nieuwe telecomwet hakt na jaren eindelijk een knoop door en maakt het mogelijk om voor de dienst zelf geen extra rekening voorgeschoteld te krijgen. Dat is nodig want als je enkele minuten aan de lijn hing, liep de telefoonrekening al aardig op. Card Stop bellen is niet hetzelfde als bijvoorbeeld tickets bestellen via de telefoon."

Het (alombekende) nummer moet dus wel wijken voor het nieuwe 078-nummer. De Sutter: "Zonder een nieuw nummer konden we er niet voor zorgen dat er geen extra kosten worden aangerekend voor de dienst van Card Stop. Daarom verandert het oude nummer in een nieuw 078-nummer. Vroeger kostte het 30 eurocent per minuut om je kaart bij diefstal of verlies onbruikbaar te laten maken. Vanaf vandaag betaal je alleen het tarief van een gewoon telefoongesprek als je Card Stop contacteert. Er worden dus geen extra kosten meer aangerekend om je kaart te laten blokkeren. Omdat de meeste klanten vandaag een mobiel abonnement hebben, komt het erop neer dat een oproep naar Card Stop ook binnen de belminuten van dit abonnement zal vallen en ze dus niets extra meer moeten betalen."

Zonder een nieuw nummer konden we er niet voor zorgen dat er geen extra kosten worden aangerekend voor de dienst van Card Stop

Wie een bankkaart wil laten blokkeren kan voorlopig nog altijd terecht op zowel het oude als het nieuwe nummer van Card Stop. "Om de overgang naar het nieuwe nummer vlot te laten verlopen, kunnen mensen ook nog eventjes terecht op het oude nummer. Alleen de dienst via het nieuwe 078-nummer wordt niet extra gefactureerd. Maar we moedigen mensen dan ook aan om het nieuwe nummer zo snel mogelijk in hun gsm op te slaan", zegt de Sutter in de Inspecteur.

Het nieuwe 078-nummer is de klok rond bereikbaar en klanten worden geholpen in het Nederlands, Frans en Engels. Het nieuwe nummer kan je ook bellen vanuit het buitenland, dan zet je het landnummer +32 er voor. In 2021 verwerkte Card Stop 824.127 oproepen.

Uitbreiding van Card Stop op komst

Het nieuwe nummer en de extra kosten die wegvallen zijn trouwens niet de enige nieuwigheid bij Card Stop in 2022. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker heeft in "De inspecteur" op Radio 2 aangekondigd dat de diensten van Card Stop zullen uitgebreid worden in 2022

Vanaf nu zal Card Stop aangeven dat een telefoontje naar Card Stop je bankkaart blokkeert, maar niet je bankrekening en bankapp. Daarvoor zal je je bank zelf nog moeten contacteren. Tegen deze zomer wil De Bleeker zelfs zorgen dat een telefoontje naar Card Stop voldoende is om zowel je bankkaart, bankrekening als bankapp te laten blokkeren. Belangrijk in de strijd tegen phishing, want daarbij is snelheid cruciaal.

Meest gelezen