Gaat anesthesiste AZ Turnhout als eerste vrouwelijke astronaute naar de maan? 

Er is nog een Vlaamse vrouw in de running om astronaut te worden bij het European Space Agency. Barbara Versyck, anesthesiste in het AZ Turnhout, is bij de 1.500 laatste kandidaten. Dat is een hele prestatie want er waren maar liefst 22.000 inschrijvingen. "Ik ben op zoek naar een avontuur en er is geen groter avontuur dan dit", zegt Versyck.

Binnenkort is de eerste vrouw op de maan misschien wel de West-Vlaamse Barbara Versyck. De kans is er nog, want de anesthesiste zit bij de laatste 1.500 kandidaten om astronaut te worden. "Ik heb gesolliciteerd omdat het echt een unieke kans is. Als het te lang duurt voor er een nieuwe sollicitatie is, kan het zijn dat ik net te oud ben."

In het dagelijkse leven is Versyck anesthesiste in het AZ Turnhout. "Ik ben op zoek naar avontuur en er is geen groter avontuur dan dit", vertelt Versyck enthousiast in Start Je Dag. "Wie weet mag ik naar het ISS of naar de maan of misschien zelfs naar Mars."

Om geselecteerd te worden, moeten de kandidaten aan een waslijst aan verwachtingen voldoen. "Het voortraject was het belangrijkste. Je moet een master in de computer-, exacte of medische wetenschappen hebben en een doctoraat. Verder moet je ook kunnen omgaan met complexe machines en proeven op mensen. En je moet ook vlot meertalig zijn", legt Versyck uit. 

Ze vroegen me zelfs of ik al een expeditie naar de Noordpool of de Sahara had gedaan

Barbara Versyck, anesthesiste bij AZ Turnhout

"Ze vroegen me zelfs of ik al een expeditie naar de Noordpool of naar de Sahara heb gedaan. Dat was het enige waar ik negatief op moest antwoorden", lacht Versyck. "Verder heb ik ook heel wat medische testen moeten doen zoals evenwichtsproeven. Na dat voortraject werd 93 procent van de kandidaten geweigerd. Ik ben bij de 7 procent die wel door mag."

Luister hier naar het gesprek met Barbara Versyck: 

Nog steeds in de running

Na het voortraject werd er een testdag georganiseerd in Hamburg. "Daar werd de parate kennis van wiskunde en fysica getest. We moesten ook een vliegsimulatie doen. Ik ben nog steeds in de running, want in tegenstelling tot sommige andere kandidaten heb ik nog geen negatief telefoontje gekregen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik erbij ga zijn, maar er is nog een kans", vertelt Versyck aan Radio 2 Antwerpen.

In totaal is het European Space Agency op zoek naar 4 full time astronauten en 20 reserve astronauten. "De kans is dus groter dat ik een reserve astronaut zou worden. In dat geval zou ik mijn carrière mogen houden en kan ik dan opgeroepen worden voor specifieke missies", vertelt Versyck. 

"Wanneer ik meer weet, is nog niet duidelijk. Dat kan morgen, overmorgen of volgende week zijn. Er staat geen vaste termijn op. Het is wel heel spannend", vertelt Versyck. 

Meest gelezen