VN-Veiligheidsraad maandag bijeen over Noord-Koreaanse raketten

De VN-Veiligheidsraad buigt zich maandag over een hypersonische raket die Noord-Korea woensdag lanceerde. Diplomaten melden aan het Franse persbureau AFP dat de raad op verzoek van de permanente leden Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië bijeenkomt. Ook Ierland en Albanië, een nieuw lid van de raad, hebben om een vergadering gevraagd.

De diplomaten melden dat er hoogstwaarschijnlijk "geen gezamenlijke verklaring" komt. Eerder bleef een veroordeling door de VN-Veiligheidsraad uit omdat China en Rusland dwars lagen. Alleen in 2017 bereikte de raad een zeldzaam akkoord, waarna Noord-Korea sancties kreeg opgelegd vanwege kern- en rakettesten.

Noord-Korea meldde donderdag dat een hypersonische raket een doel op 700 kilometer afstand foutloos raakte. Het projectiel kwam neer in de Japanse zee. Een maand eerder had het regime van het geïsoleerde communistisch bestuurde land naar eigen zeggen voor het eerst een hypersonische raket getest.

Dergelijke raketten zijn zo snel, vijf keer sneller dan geluid, dat bestaande afweersystemen ze niet of nauwelijks kunnen onderscheppen, maar hebben een minder ver bereik dan zogenoemde ballistische raketten en vallen vooralsnog niet onder een VN-verbod. De organisatie heeft ballistische raketten wel verboden. Noord-Korea claimt het recht te hebben om hypersonische raketten te testen.

Meest gelezen