Radio 2

Oostende wil meer mensen betrappen die zwerfvuil op de grond gooien

De stad Oostende zet 7 extra mensen in die een oogje in het zeil houden op het vlak van zwerfvuil. Nu is het vooral de politie en de gemeenschapswachten die daarop controleren, binnenkort komen daar mensen van de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM bij. Die kunnen ook GAS-boetes uitschrijven, zegt Maxim Donck (N-VA-): "We steken veel werk in het onderhouden van ons openbaar domein, wie geen respect toont, die moet bekeurd worden. Niet alleen fout parkeren moet bekeurd worden."

OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, zet extra handhavers in om zwerfvuil te controleren. Specifiek voor Oostende gaat het om 7 extra krachten die op het terrein gaan om overtreders op heterdaad te betrappen. Zo steunt de Vlaamse Overheid de strijd die de stad Oostende voert om sluikstorten en zwerfvuil aan te pakken. De handhavers kunnen meteen GAS-boetes uitdelen als ze zien dat iemand afval op de grond gooit.

Vooral veel hondenpoep

De stad Oostende wil een nultolerantie voeren voor sluikstorten en zwerfvuil. Ze doet dit niet enkel via preventie, maar via stevige handhaving wil de stad een sterk signaal geven dat zwerfvuil achterlaten asociaal gedrag is dat niet thuishoort in de Stad aan Zee. Zij gaan van maandag tot en met zondag en zowel overdag als 's nachts op pad. En ze doen dat bewust in burgerkledij, zegt schepen Maxim Donck (N-VA): "Wij vinden nog altijd veel hondendrollen in onze pleinen of parken. We hebben echt mensen nodig in burgerkledij die dat meteen kunnen vaststellen. Wij hadden al 5 mensen in dienst daarvoor, maar dankzij deze samenwerking komen er nog eens 7 bij en zijn er nu dus 12 die intensief zullen controleren."

Meest gelezen