AFP or licensors

Coronablog - Tienduizenden Fransen op straat tegen vaccinpas, Britten tellen meer dan 150.000 coronadoden

Vanaf vandaag starten de meeste vaccinatiecentra in Vlaanderen met de vaccinatie van jonge kinderen tussen 5 en 11 jaar. En de vijfde coronagolf die in ons land woedt, wint aan kracht met meer besmettingen en ziekenhuisopnames. In Frankrijk hebben meer dan 105.000 mensen betoogd tegen de coronamaatregelen. In het Verenigd Koninkrijk zijn intussen al meer dan 150.000 mensen overleden sinds het begin van de coronapandemie. Volg hier alle corona-updates van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meer dan 105.000 Fransen betogen tegen vaccinpas, weer 303.000 nieuwe coronabesmettingen

In tal van Franse steden hebben in totaal 105.200 mensen betoogd tegen de invoering van een vaccinpas in Frankrijk. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd. 

De grootste betoging vond plaats in de hoofdstad Parijs, waar 18.000 mensen deelnamen aan een betoging georganseerd door de rechts-nationalistische partij "Les Patriottes" van presidentskandidaat Florian Philippot.

In totaal waren er in heel het land 179 verschillende acties tegen de coronamaatregelen. De uitspraak van president Emmanuel Macron dat hij de niet-gevaccineerden zou "pesten" tot ze zich zouden laten vaccineren, is nogal wat Fransen in het verkeerde keelgat geschoten

AFP or licensors

Intussen blijft ook in Frankrijk het aantal coronabesmettingen torenhoog. Vandaag zijn er 303.669 nieuwe besmettingen geteld, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid. Er is in Frankrijk sprake van een weekgemiddelde van 231.252 besmettingen per dag.

In totaal zijn al 98.209 Fransen overleden aan COVID-19, veroorzaakt door het coronavirus. Vandaag zijn er 142 doden geteld.

 

Verenigd Koninkrijk rondt kaap 150.000 doden

In het Verenigd Koninkrijk zijn nu al 150.057 mensen overleden aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Daarmee is het land het zevende ter wereld dat de kaap van 150.000 doden rondt, na de Verenigde Staten, Brazilië, India, Rusland, Mexico en Peru. Vandaag zijn nog eens 313 Britten bezweken aan het coronavirus. 

De omikronvariant blijft maar voortrazen in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag zijn nog eens 146.390 besmettingen vastgesteld, iets minder dan de 178.250 van gisteren. Dat lijkt erop te wijzen dat de piek van omokrongolf in zicht komt.

Ophef over foto van Oostenrijkse kanselier met vrienden in skihut

Een foto van de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer leidt tot verontwaardiging. Op de foto die dateert van 29 december is Nehammer te zien in een skihut in Karinthië, omringd door acht vrienden. Ze zitten dicht op elkaar en dragen geen mondmasker. Zowel Nehammer als zijn vrienden voldeden aan de 2G-regel (gevaccineerd of genezen), ze overtraden niet echt een regel.

Gisteren heeft de Oostenrijkse kanselier bekendgemaakt dat hij besmet is geraakt via een van zijn beveiligers en voorlopig in quarantaine zit. Zijn woordvoerder benadrukt dat Nehammer zijn infectie na zijn terugkeer uit vakantie heeft opgelopen. 

Desondanks is er kritiek omdat Nehammer en zijn vrienden op de foto geen afstand houden en geen mondmasker dragen. Er circuleren ook geruchten da de kanselier op vakantie besmet is geraakt.

De ophef komt erg ongelegen, nu Oostenrijk op 1 februari een vaccinatieplicht wil invoeren.

Omikrongolf beukt in op Italië: 197.552 nieuwe besmettingen

In Italië zijn vandaag 197.552 coronabesmettingen geteld, tegenover 108.304 gisteren. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het aantal doden is lichtjes gedaald: van 223 gisteren naar 184 vandaag.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn in Italië al 138.881 dodelijke slachtoffers gevallen, het op een na hoogste dodental in Europa, na het Verenigd Koninkrijk.

Gemiddeld aantal besmettingen in Nederland stijgt naar recordhoogte

Tussen gisterochtend en vanochtend zijn in Nederland 28.003 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit in het land. 

Het dagrecord in Nederland werd gisteren gevestigd, met bijna 35.000 nieuwe gevallen. Dat hoge aantal had toen ook wel te maken met uitgestelde meldingen, vanwege een eerdere storing.

In 7 dagen tijd registreerde de Nederlandse gezondheidsdienst 162.716 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 23.245 nieuwe gevallen per dag, wat dus het hoogste gemiddelde ooit is voor Nederland. Het totaal aantal besmettingen in 7 dagen tijd ligt ruim 70 % hoger dan een week geleden.

De omikronvariant is ook in Nederland dominant geworden. Die nieuwe mutatie van het virus is besmettelijker, maar mensen worden er mogelijk minder ziek van. Toch zou de nieuwe besmettingsgolf over een paar weken ook kunnen leiden tot meer ziekenhuisopnames. De regering beslist vrijdag of de lockdown verlengd wordt of versoepeld.

Verschillende niet-essentiële winkels in Nederland zijn open uit protest tegen lockdown

In verschillende Nederlandse steden zijn vandaag niet-essentiële winkels geopend. Dat is onder meer zo in Sittard, Bussum en Amsterdam. Ook in het streng gelovige dorp Urk zijn de winkels al enkele dagen open.

In Nederland is er momenteel een lockdown: winkels moeten er dichtblijven, alleen wie eten en drinken verkoopt, mag aan de slag blijven. Volgens de winkeliers staat het water hen aan de lippen, terwijl veel Nederlanders intussen wel al weken gaan shoppen in Vlaamse steden zoals Antwerpen en Gent.

Vrijdag beslist de Nederlandse regering of de lockdown verlengd wordt of versoepeld. 

Duitse minister van Volksgezondheid pleit voor verplichte vaccinaties

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) ziet de invoering van een algemene vaccinatieplicht als een belangrijke maatregel in de strijd tegen COVID-19. Dat zegt hij in een interview dat in Die Welt zal verschijnen. Lauterbach verwacht niet dat de snelle opgang van de omikronvariant een uitweg zal bieden.

We mogen niet opnieuw in een situatie belanden waarbij een zomer goed verloopt, maar nieuwe varianten ons in de herfst verrassen

minister Lauterbach

"We moeten aanvaarden dat we zelfs met een verplichting nooit alle mensen zullen bereiken", zegt Lauterbach. "Maar ik ben ervan overtuigd dat er een grote groep ongevaccineerde mensen is, die we met een vaccinatieplicht wel kunnen laten inenten."

Lauterbach hoopt dat de vaccinatieplicht ertoe zal leiden dat de bevolking in de toekomst beter wordt beschermd. "We mogen niet opnieuw in een situatie terechtkomen waarbij een zomer verraderlijk goed verloopt, maar nieuwe varianten ons in de herfst verrassen - zonder dat de grote meerderheid van de bevolking gevaccineerd is. Want dan zou alles weer helemaal opnieuw beginnen."

Wacht even, hoe zat dat ook alweer met testen en quarantaine?

Vanaf maandag 10 januari gelden in ons land nieuwe regels rond testen en quarantaine. Daarmee willen de ministers van Volksgezondheid de druk op de testcentra en de impact op de economie beperken nu de omikronvariant oprukt. Ben je niet meer mee wanneer je nu precies getest moet worden en hoelang de quarantaine- of isolatieperiode is? 

Volg hier ons stappenplan:

Het is druk bij de apothekers: "Voldoende zelftesten beschikbaar"

Maandag openen de scholen met versoepelde quarantaineregels. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft ouders opgeroepen om hun kinderen één keer per week te testen. Mogelijk zal de vraag naar zelftesten dus toenemen. Zo is het vandaag al behoorlijk druk bij apothekers.

Maar de Apothekersbond heeft er vertrouwen in dat er genoeg testen beschikbaar zullen zijn. "De signalen die we opvangen van de apotheken en leveranciers zijn positief. Ze kunnen leveren de komende weken. Daar zijn we niet bezorgd over", legt Koen Straetmans van de Apothekersbond uit.

Apothekers krijgen veel vragen over het gebruik van zelftesten, bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meeste vaccinatiecentra starten met prikken van jonge kinderen

Vanaf vandaag starten de meeste vaccinatiecentra in Vlaanderen met de vaccinatie van jonge kinderen tussen 5 en 11 jaar. Drie op de vier kinderen hebben daar al een uitnodiging voor gekregen. 

In de Zoo van Antwerpen staan de deuren ook open om kinderen in een kindvriendelijke omgeving te vaccineren. Bedoeling is dat ze niet focussen op het spuitje zelf, maar de nodige afleiding krijgen door verhalen die verteld worden en met grote afbeeldingen van dieren. De kinderen hoeven niet op een stoel te blijven zitten tijdens de wachttijd van een kwartier na de prik (om een allergische reactie uit te sluiten). Ze mogen gaan kijken naar het apenverblijf en de wintertuin. 

Ook in Zedelgem zijn vandaag kinderen gevaccineerd. Het Journaal ging een kijkje nemen.

Videospeler inladen...

Bij de vaccinatie van 5- tot 11-jarigen is het belangrijk dat de ouders altijd hun toestemming moeten geven, zegt Dirk De Wolf van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ouders kunnen het vaccin voor hun kind online ook expliciet weigeren. Als ouders gescheiden zijn en geen contact meer hebben kan één ouder het vaccin weigeren door het vaccinatiecentrum in te lichten. Dan krijgt het kind ook geen vaccin als de andere ouder er toch mee langskomt.

Ouders kunnen regelen dat hun kinderen samen worden gevaccineerd.  "Logistiek is dat voor vaccinatiecentra hoogstwaarschijnlijk geen probleem, omdat we hier een lagere vaccinatiegraad hebben voorzien, zoals we hebben gemerkt bij de adolescenten", zegt De Wolf.

Voor al je praktische vragen, lees zeker dit artikel:

Toestemming kan leiden tot discussie: geen vaccinatieteams naar Kortrijkse scholen

Kinderen tussen 5 en 11 jaar zullen in Kortrijk toch naar vaccinatiecentrum Vaxpo moeten komen. Aanvankelijk was het plan om met mobiele vaccinatieteams naar de scholen te trekken om de kinderen daar te prikken. Ouders zouden dan schriftelijk de toelating moeten geven voor de vaccinatie. Maar het Agentschap Zorg & Gezondheid van de Vlaamse overheid vreest dat die toelating op die manier tot discussies kan leiden.

Lees hier meer:

Minister van Onderwijs Weyts niet van plan zelftesten gratis aan te bieden

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is niet van plan zelftesten gratis aan te bieden aan leerlingen en scholen. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Nochtans wordt aangeraden om kinderen en jongeren één keer per week zelf te testen, om zo de scholen mee open te houden. "Mondmaskers zijn toch ook niet gratis? En die zijn zelfs verplicht." De minister maakt zich ook sterk dat hij de scholen tot aan de krokusvakantie zal kunnen openhouden.

Lees meer in onderstaand artikel:

De Djokovic-soap: recente besmetting van tennisser blijkt niet voldoende

Novak Djokovic, de nummer 1 van de wereld, had een medische vrijstelling gekregen voor de Australian Open, omdat hij recent besmet was geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit de documenten die zijn advocaten hebben ingediend bij de Australische rechtbank.

Lees meer bij onze collega's van Sporza:

Moeder steekt zoon in kofferbak om zelf niet besmet te raken

Een vrouw uit Texas moet zich mogelijk voor de rechter verantwoorden wegens kindermishandeling, omdat ze haar 13-jarige zoon in de kofferbak van haar auto vervoerde. De tiener was besmet met het coronavirus. De moeder wilde voorkomen dat ze zelf besmet zou raken, zo melden Amerikaanse media.

De 41-jarige vrouw uit Houston bracht haar zoon met de auto naar een testlocatie voor een bijkomende test. In de teststraat vertelde ze dat haar zoon in de kofferbak lag, waarop de politie werd geïnformeerd. De jongen bleef ongedeerd. De vrouw werkt als lerares op een middelbare school. Daar is ze voorlopig op non-actief gezet.

Meest gelezen