Ramy Shaath en zijn Franse vrouw Celine Le Brun voor zijn arrestatie.

Egypte laat gevangen activist Ramy Shaath naar Frankrijk vertrekken, maar hij verliest wel zijn nationaliteit

Na bijna 30 maanden opsluiting is de Egyptisch-Palestijnse activist Ramy Shaath in Egypte vrijgelaten. Hij is meteen mogen vertrekken naar Frankrijk, maar moest wel zijn Egyptisch paspoort opgeven. Shaath, de zoon van de Palestijnse topfiguur Nabil Shaath, werd door het Egyptische regime beschuldigd van banden met de Moslimbroederschap en van terrorisme.

Ramy Shaath trad op de voorgrond tijdens het volksprotest van de Arabische Lente dat in 2011 voormalig president Hosni Moebarak in Egypte ten val bracht. Hij was een van de kopstukken van seculiere bewegingen in Egypte en leidde een boycot van producten uit Israël. Shaath is een zoon van Nabil Shaath, een belangrijk adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

De activiteiten van Ramy Shaath begonnen blijkbaar wel op de zenuwen te werken van de huidige machthebber in Egypte, president Abdel Fattah al-Sisi. In 2019 werd hij in Egypte opgepakt en beschuldigd van banden met de Moslimbroederschap en met terroristische organisaties. Echt hard werden die beschuldigingen niet gemaakt, maar dat is in Egypte geen probleem om iemand lange tijd in opsluiting te houden. 

Mensenrechtengroepen zoals Amnesty International vroegen om de vrijlating  van Shaath. Die man is echter getrouwd met een Franse vrouw, Celine Le Brun, en op die manier werd druk uitgeoefend op de Franse president Emmanuel Macron die zijn invloed ging aanwenden bij de Egyptische president al-Sisi. 

Dat heeft nu blijkbaar resultaat opgeleverd. Ramy Shaath is vrijgelaten, maar wel pas nadat hij bereid was om zijn Egyptische nationaliteit op te geven. Daarna is hij naar Jordanië mogen vertrekken en heeft hij daar een vliegtuig naar Parijs genomen. President Macron heeft verheugd gereageerd op de vrijlating. Volgens mensenrechtengroepen zouden er in Egypte 60.000 politieke gevangenen worden vastgehouden. Volgens het regime in Caïro zijn er geen politieke gevangenen in Egypte.

Meest gelezen